Fără categorieIMPORTANTPodgoriiSoluții BASFȘtiri

Cum afectează strugurii atacați de făinare calitatea vinului

Făinarea este cunoscută de majoritatea viticultorilor drept una dintre cele mai păgubitoare boli ale viței de vie, afectând atât recolta, cât  și calitatea vinului.

Semnalată în Europa încă de acum 130 de ani, făinarea viței de vie este produsă de ciuperca Uncinula necator. Aceasta poate provoca infecții succesive, pe tot parcursul sezonului. Iarna, patogenul iernează în muguri sub forma miceliului de iarnă. Odată cu pornirea în vegetație se generează un alt miceliu pe care se formează stadiul conidial. Dacă lăstarii au fost infectați, miceliul poate supraviețui în muguri până primăvara viitoare.

Cum se recunoaște atacul de făinare – simptome

Condițiile care pot favoriza dezvoltarea făinării sunt temperaturile ridicate, între 20-25 grade Celsius și ploile sporadice . Aceste condiții se pot întâlni mai ales în luna mai, tratamentele efectuate în această perioadă fiind cruciale. În situația unor atacuri puternice, frunzele se pot acoperi în întregime de pete de un aspect alb-cenușiu, cu formă neregulată, pe a căror suprafață se poate observa un puf fin. De obicei, un simptom evident e apariția unei pâsle pe lăstari. În evoluția sa, ciuperca afectează în special strugurii, favorizând ulterior și apariția putregaiului cenușiu la vița de vie.

Cum este afectat vinul

Strugurii afectați de făinare capătă o culoare gri-maronie și se acresc la gust. Odată cu evoluția bolii boabele pot să se crape, expunând sâmburii. Cea mai gravă consecință a atacului de făinare e faptul că boala afectează calitatea vinului. Astfel, vinul obținut din struguri care au fost afectați de atacul Uncinula necator va fi unul de calitate inferioară, având o aciditate excesivă și un conținut slab de alcool. Aromele tipice soiurilor de struguri vor fi estompate.

Vinul astfel obținut nu se pretează la învechire.

Cum se poate combate făinarea

Compania BASF pune la dispoziția cultivatorilor două pachete comerciale, cu discounturi suplimentare, incluzând produse pentru combaterea făinării.

Primul pachet este destinat exclusiv combaterii făinării, fiind destinat unei suprafețe de min. 5 hectare. Pachetul oferă și o reducere de 4% comparativ cu prețul individual al celor două produse. Pachetul conține 1 litru fungicid Vivando® și 1 litru fungicid Sercadis®.

Fungicidul Vivando® conține 500 g/l metrafenonă și acționează în toate stadiile de dezvoltare ale patogenului, putând asigura o protecție de lungă durată. Produsul se aplică preventiv, în doza recomadantă de 0,2 litri/ha, la avertizare. Se pot aplica cel mult trei tratamente cu Vivando® într-un sezon, păstrând un interval de 12-14 zile între ele sau 10-12 zile, dacă există presiune mare de atac. Fereastra de aplicare este de la stadiul de 5-6 frunze până la coacere.

Produsul Sercadis® conține fluxapiroxad, o substanță activă inovatoare, cu un mod unic de acțiune și o structură moleculară ce poate lua atât conformație lipofilă, cât și hidrofilă. Sercadis® oferă protecție de lungă durată și este foarte eficient în lupta contra făinării. Un alt avantaj e faptul că, după tratament, formează depozite de substanță activă care aderă la stratul ceros al frunzei și se mobilizează parțial în condiții de umiditate.

Sercadis® se poate folosi în doza de 0,15 l/ha,  în maximum 3 tratamente pe an, păstrând 10 zile pauză între aplicări, de la apariția primei frunze nedesfăcute, până când boabele de struguri capătă culoarea specifică.

Al doilea pachet comercial BASF poate combate atât făinarea, cât și mana sau putregaiul cenușiu. Este calibrat tot pentru o suprafață de aprox. 5 hectare și oferă o reducere de 6,6% comparativ cu prețul produselor cumpărate individual.

Pachetul conține: 5 kg Cantus®, 1 litru Vivando® și 10 kg Acrobat® MZ 69 WG. Fungicidul Vivando® are o acțiune sub formă de vapori, oferind protecție de durată împotriva făinării.

Fungicidul Acrobat® MZ 69 WG acționează asupra manei, având efect preventiv, curativ și antisporulant. Doza recomandată este de 2,2 kg/ha.

Fungicidul Cantus® are efect puternic asupra putregaiului cenușiu. Se aplică în doza omologată de 1 kg/ha. Avantajul produsului este că protejează calitatea strugurilor și nu afectează în niciun fel calitatea organoleptică a vinului.

Pachetele comerciale pentru viță de vie sunt disponibile, în limita stocului, prin intermediul distribuitorilor BASF. Pentru detalii puteți contacta reprezentantul local BASF.