Fără categoriePodgoriiSoluții BASFȘtiri

Metode eficiente de protecție a viței de vie contra manei

Infecțiile produse de diferiți agenți patogeni pot compromite în totalitate recolta de viță de vie. De aceea sunt foarte importante tratamentele aplicate preventiv.

  • Cum se recunoaște atacul de mană – simptome
  • Măsuri de prevenire a manei la vița de vie
  • Tratamente fungicide pentru combaterea manei
  • Pachete promoționale cu reduceri suplimentare pentru combaterea manei
  • Pachet tehnologic pentru combaterea manei, făinării și putregaiului cenușiu

Unul dintre cei mai periculoși patogeni cu care se confruntă viticultorii este Plasmopara viticola, sau, așa cum este cunoscută de cei mai mulți, mana viței de vie. Pericolul rezidă nu numai în daunele produse în cultură, ci și în gradul de răspândire a bolii.

De obicei, ciuperca iernează sub frunză. Infecțiile primare produse în special în luna mai generează succesiuni de infecții secundare, conidioforii ciupercii trec prin explozie pe primele frunze, afectând vița de vie de la sol spre vârfurile lăstarilor. În lipsa tratamentelor, planta poate fi afectată permanent. Atacul de mană poate fi favorizat în special de precipitațiile ridicateși de variațiile de temperatură.

Cum se recunoaște atacul de mană – simptome

Plasmopara viticola poate ataca toate organele verzi ale viței de vie, de aceea tratamentele trebuie să se facă preventiv. Mai întâi atacul produce pete de culoare gălbuie pe partea superioară a frunzei. Ulterior, pe partea inferioară se poate observa și o pulbere albicioasă, după care zonele afectate se usucă.

Dacă sunt afectate florile, acestea se vor brunifica, ducând la afectarea ciorchinului. Ciorchinii afectați încep să se acopere cu un puf alb. Bineînțeles, mana poate ataca și după ce se formează boabele. Dacă sunt afectate și boabele, acestea capătă o inițial o nuanță roșie-brună, după care se brunifică și se zbârcesc.

Măsuri de prevenire a manei la vița de vie

Principala metodă de combatere a atacului manei o constituie, așa cum am mai spus, aplicarea preventivă a tratamentelor cu fungicide. O bună practică este însă folosirea unui cumul de măsuri fitosanitare și tehnice. Astfel, arăturile adânci sau drenarea terenurilor pot limita răspândirea ciupercii. De asemenea, umiditatea ridicată se poate reduce prin combaterea buruienilor. Legatul, copilirea și cârnitul viei trebuie și ele efectuate la momentul optim, pentru a reduce riscul de infecție.

Tratamente fungicide pentru combaterea manei

Pentru combaterea cu succes a manei și reducerea la minim a posibilității de apariție a rezistenței, viticultorii trebuie să folosească fungicide cu moduri diferite de acțiune.

BASF pune la dispoziția viticultorilor mai multe fungicide performante, care pot fi folosite pentru prevenirea și combaterea patogenului Plasmopara viticola.

Fungicidul Polyram® DF este un produs de contact, pe bază de metiram, din grupa ditiocarbamaților. Acționează multi-site, aderă foarte bine pe frunze și are un risc minim de dezvoltare a rezistenței. Se aplică în doza de 2 kg/ha, preventiveste recomandat a fi integrat în tratamentele de contact acuprice, de la începutul perioadei de vegetație.

Fungicidul Soriale® LX conține fosfonați de potasiu, avâd un efect sistemic greu de egalat. Este preluat acropetal și bazipetal și stimulează mecanismele naturale de apărare ale viei. Având o mobilitate remarcabilă, produsul se translocă ascendent, dar și descendent. Formularea lichidă permite o acoperire uniformă. Tratamentul cu Soriale® LX se efectuează preventiv, în doza de 3-4 litri/ha, în funcție de presiunea de infecție. Se pot face cel mult 5 tratamente pe sezon, în intervalul de la 6 frunze până la compactarea ciorchinelui.

Vedeți pachetul comercial care conține acest produs

Fungicidul Acrobat® MZ 69 WG, pe bază de dimetomorf, este deja recunoscut de numeroși fermieri pentru performanțele și eficacitatea sa. Produsul conține 9% dimetomorf și 600 g/kg mancozeb, putând asigura combaterea manei în 3 moduri diferite: preventiv, curativ și antisporulant. Este capabil să inhibe dezvoltarea ciupercii în aproape toate fazele de dezvoltare, grație mecanismului multidirecțional de acțiune, protejând în același timp noile creșteri, datorită translocării acropetale. Se aplică în doza de 2,2 kg/ha, la avertizare sau preventiv, înainte de înflorit și până la intrarea în pârgă. Se pot face 2-4 tratamente pe sezon, cu 10-14 zile de pauză.

Fungicidul Cabrio® Top este o soluție de încredere pentru perioadele dificile, având rezistență la spălare și efect de lungă durată. Este utilizat de numeroși viticultori pentru combaterea manei, făinării, putregaiului cenușiu sau escoriozei. Produsul conține două substanțe active, 55% metiram și 5% piraclostrobin. Cabrio® Top beneficiază și de tehnologia AgCelence®, prin care poate influența o serie de procese fiziologice ale viței de vie, reducând transpirația și producția de etilenă, concomitent cu stimularea fotosintezei. Produsul se aplică în doza 1,5 – 2 kg/ha, cu o perioadă de pauză de 14 zile între aplicări.

Pachete promoționale cu reduceri suplimentare pentru combaterea manei

BASF Agricultural Solutions pune la dispoziția viticultorilor o serie de pachete tehnologice cu discounturi suplimentare, față de achiziția individuală a produselor. Ofertele sunt disponibile în limita stocurilor disponibile și se desfășoară prin intermediul distribuitorilor. Pentru combaterea manei se pot folosi următoarele pachete:

Pachet tehnologic pentru combaterea manei

Acest pachet conține 20 kg Polyram® DF și 30 L Soriale® LX. Este de ajuns pentru aplicarea pe o suprafață de 10 hectare și oferă un discount suplimentar de 4,3% față de prețul produselor cumpărate individual.

Pachet tehnologic pentru combaterea manei și putregaiului cenușiu

Conține 10 kg fungicid Acrobat® MZ 69 WG și 5 kg fungicid Cantus®.  Este configurat pentru protecția unei suprafețe de aprox. 5 hectare și oferă o reducere suplimentară de 5,5% comparativ cu prețul produselor achiziționate individual.

Pachet tehnologic pentru combaterea manei, făinării și putregaiului cenușiu

Pachetul este format din: 10 kg Acrobat® MZ 69 WG (combate mana), 5 kg fungicid Cantus® (combate putregaiul cenușiu) și 1 litru fungicid Vivando® (combate făinarea). Pachetul este configurat pentru aprox. 5 hectare și are o reducere suplimentară de 6,6% față de prețul individual al produselor.

Pentru mai multe detalii puteți contacta un reprezentant BASF.

Recomandare pentru proprietarii de podgorii și specialiștii în cultura viței-de-vie: Consultați AICI tehnologia de top pentru protecția plantelor, recomandată de Agrointeligența SuperVinuri!