Concurs de vinuriIMPORTANTSoluții BASFȘtiri

Vinurile Moldovei care merg în Marea Finală a concursului ”Povești cu vinuri românești” organizat de BASF

Câștigătorii primei etape a concursului ”Povești cu vinuri românești”, ediția a V-a! Ieri, miercuri – 19 februarie, BASF a organizat, la Domeniile Panciu, comuna Țifești, județul Vrancea, prima etapă a concursului ”Povești cu vinuri românești”, devenit deja tradiție la noi în țară. Ca în fiecare an, și în 2020, primele vinuri care s-au calificat în marea finală a concursului care se va ține la Brașov sunt din regiunea Moldovei.

Ediția a V-a a concursului ”Povești cu vinuri românești” a debutat cu un decor inedit, menit să-i trimită pe invitați undeva în urmă cu 2000 de ani, în perioada Imperiului Roman. Strădaniile organizatorilor au dat roade și au făcut ca evenimentul dedicat vinurilor să se transforme într-un adevărat spectacol.

Evenimentul a fost deschis de Marijan Tomšić, country manager BASF România: ”Bine v-am găsit la tradiția noastră anuală – Concursul ”Povești cu vinuri românești”. În această ediție ne întoarcem la geneza vinului, la poporul care l-a făcut cunoscut. Un vin nobil va aduce întotdeauna la suprafață o odă a emoțiilor și simțurilor. În această dimineață vom fi vizitați de invitați antici, care ne vor relata adevărata poveste a licorii ce a cucerit un popor. În 2020, punem din nou în luminăp viticultorii, care continuă tradiția îndelungată a vinului. Prin eforturile noastre continue de cercetare, ne dorim să susținem viticultura din România prin soluții inovatoare și eficiente de protecție a viței de vie pentru ca dumneavoastră să vă puteți valorifica munca în sectorul viniviticol. Sperăm ca și ediția din acest an a concursului ”Povești cu vinuri românești” să ne ajute să descoperim vinuri valoroase care să ne trezească acele senzații incomparabile pe care doar un vin bun le poate trezi”.

Evenimentul-spectacol a continuat cu prezentările specialiștilor de la BASF, care au vorbit despre cele mai frecvente și acute probleme cu care se confruntă viticultorii din România, cum ar fi făinarea viței de vie, mana sau putregaiul cenușiu și au expus în fața celor prezenți la eveniment cele mai noi și inovatoare soluții cu care BASF vine în sprijinul cultivatorilor de viță de vie.

De la eveniment nu au lipsit nici parteneri importanți ai BASF: Agra Asigurări, Comagrimpex, Agri Ionica, Loredo care la rândul lor au venit cu soluții pe partea de asigurări, de echipamente sau de procesare pentru viticultorii români și au oferit premii câștigătorilor.

Câștigătorii primei etape – Regiunea Moldovei a Concursului ”Povești cu vinuri românești”, ediția a V-a

Așa cum era de așteptat, la finalui evenimentului au fost anunțate și vinurile câștigătoare, care au intrat în marea finală care va avea loc în acest an la Brașov.

Din cele 83 de vinuri înscrise în etapa desfășurată în zona Moldovei, dintre care 43 au fost vinuri albe, 14 roze și 27 vinuri roșii, au fost premiate nouă vinuri: trei albe, trei roze și trei roșii.

Câștigători Etapa I – Vinuri albe

Premiul I – Riesling Italian, de la Natura SRL, Domeniile Panciu, 2019

Premiul II – Cuvee Vișan, de pe Dealul Vișanului, de lângă Iași, de la HD Wines SRL, Crama Gramma, 2019, vin sec

Premiul III – Sauvignon Blanc, de la societatea Vitisim Cotești, 2019, vin sec

Câștigători Etapa I – Vinuri roze

Premiul I – Fetească Neagră Roze, 2019, PFA Marian Olteanu, Iași

Premiul II – Busuioacă de Bohotin, 2019, sec, de la SCA Bucium SA, Iași

Premiul III – Cabernet Sauvignon Roze, 2019, sec, de la Natura SRL, Domeniile Panciu

Câștigători Etapa I – Vinuri roșii

Premiul I – Fetească Neagră, 2017, sec, de la Societatea Dasadi Business

Premiul II – Fetească Neagră, 2017, sec, de la Natura SRL, Domeniile Panciu

Premiul III – Fetească Neagră, 2018, sec, de la HD Wines, Crama Gramma

Concursul ”Povești cu vinuri românești”, organizat de BASF, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România, aduce din nou în prim-plan cele mai rafinate vinuri românești create de producătorii cu exploatații de viță de vie sub 100 de hectare.

Competiția va mai avea încă două faze regionale, pe 26 februarie la Hotel Pietroasa, în Buzău și pe 4 martie, la Hotel Plaza, din Târgu Mureș, urmate de marea finală națională de pe 6 mai. La fel ca în anii trecuți, organizatorii pun la bătaie premii atractive, de mii de euro, pentru dezvoltarea afacerilor viticole. La concurs s-a putut înscrie orice viticultor, amator sau profesionist, cu condiția să exploateze o suprafață mai mică de 100 de hectare de viță de vie.

Recomandare pentru proprietarii de podgorii și specialiștii în cultura viței-de-vie: Consultați AICI tehnologia de top pentru protecția plantelor, recomandată de Agrointeligența SuperVinuri!