Concurs de vinuriȘtiriVinuri

Cum decurge procesul de evaluare a unui vin

Intensitate, persistență, limpiditate, fluiditate, aciditate – toate aceste atribute contribuie la nota finală acordată la concursuri de către degustătorii autorizați ai vinurilor, profesioniștii care fac diferența dintre vinurile bune și cele excepționale.

Citește în continuare în ce constă procesul lor, numit și analiză senzorială, iar dacă ai un vin care merită recunoscut oficial și premiat cu 5.000 de euro, înscrie-l în concursul național “Povești cu vinuri românești”. A 5-a ediția acceptă chiar acum înscrieri de vinuri roșii, albe sau roze de la viticultori mici și mijlocii (sub 100 ha de viță de vie). Înscrie-te și informează-te aici

Concursul „Povești cu vinuri românești” folosește sistemul internațional de evaluare a vinurilor, creat de Organizația Internațională a Viei și Vinului, ceea ce înseamnă că degustarea se face în următoarea ordine strictă:

Primele vinuri servite sunt cele albe, mereu înaintea celor roze și roșii. Vinurile ușoare sunt aduse înaintea celor grele, iar cele tinere sunt urmate de cele maturate. Cele seci sunt primite înaintea celor dulci. Nu în ultimul rând, vinurile răcite sunt oferite înaintea celor care se consumă la temperatura camerei.
Membrii comisiei de jurizarea evaluează toate probele de vin ”în orb”, adică nu știu niciodată la momentul degustării cărui concurent aparține proba respectivă.

Odată ce vinul este adus, se parcurg de fiecare dată următorii pași:

✔️ vinul este turnat în paharul potrivit, umplând doar o treime din capacitatea acestuia – restul recipientului are rolul de a colecta aromele.

✔️ degustătorul îndreaptă paharul spre o sursă de lumină, pe un fundal alb, și îl înclină ușor la 45 de grade. Astfel, se pot analiza culoarea și limpiditatea vinului. Nuanța e dată atât de varietatea de struguri din compoziție, precum și de butoiul în care a fost lăsat la maturat.

✔️ se rotește ușor vinul în pahar, mișcare prin care se eliberează la suprafață elementele volatile.

✔️ paharul este dus ușor spre nas pentru a analiza mirosul vinului și a se identifica diferitele note care îl compun.

✔️ expertul ia prima sorbitură, plimbând ușor vinul prin gură, fără a-l înghiți. În acest moment, se urmărește cât de mult este prezentă aroma strugurilor în vin și cum stă acesta în ce privește aciditatea și corpolența.

✔️ expertului îi este oferit timp pentru a aprecia vinul în toată complexitatea sa.

În urma analizei, degustătorul poate descrie vinul printr-o mulțime de termeni – “expresiv”, “echilibrat”, “expansiv”, “extractiv”, “robust”, “strălucitor”, “onctuos”, “pământos” – și îi acordă o notă finală, luând în calcul observațiile din cele trei tipuri de examinări: vizuală, olfactivă și gustativă.

Experții Asociației Degustătorilor Autorizați din România vor fi parte din nou din juriul competiției “Povești cu vinuri românești”, organizate și în acest an de BASF în 3 etape regionale și o mare finală națională.

Domnul Georgel Costache, vicepreședintele ADAR și membru în comisia de jurizare a concursului de vinuri BASF în repetate rânduri, a explicat sistemul de punctaj și modalitatea de apreciere a probelor de vin evaluate la etapele regionale din trecut: ”Am aplicat sistemul de punctaj folosit de Organizația Internațională a Viei și Vinului, până la 100 de puncte, cu eliminarea notei maxime, respectiv minime. Apoi am făcut media aritmetică a celorlalte note. Această medie a fost, de fapt, nota finală pe care a primit-o, în cadrul concursului BASF, fiecare probă de vin evaluată.

Apreciem în primul rând limpiditatea și aspectul, unde un degustător poate acorda maximum 15 puncte. Apoi, din punct de vedere olfactiv, s-au apreciat tipicitatea, intensitatea și calitatea, unde se puteau acorda maximum 30 de puncte. Din punct de vedere gustativ, se apreciază intensitatea, tipicitatea, persistența gustativă și calitatea, iar un degustător poate da maximum 44 de puncte. În final, urmează o evaluare globală, unde un degustător poate acorda maximum 11 puncte, ultimele de altfel”, a explicat domnul Costache.

La concursul ”Povești cu vinuri românești” din acest an se acordă 3 mari premii, pentru cel mai bun vin alb, roze, respectiv roșu. Fiecare premiu este în valoare de 5.000 de euro. Înscrierea și participarea sunt gratuite pentru orice viticultor cu o suprafață mai mică de 100 de hectare de viță de vie. Detalii utile pentru viticultorii interesați se găsesc aici.

Producătorii sau importatorii interesați să intre în concursul vinurilor ”la cutie” s-au putut înscrie în competiție până la data de 31 ianuarie, iar data limită pentru primirea probelor pentru ediția de anul acesta a fost 7 februarie 2020.

Recomandare pentru proprietarii de podgorii și specialiștii în cultura viței-de-vie: Consultați AICI tehnologia de top pentru protecția plantelor, recomandată de Agrointeligența SuperVinuri!