Concurs de vinuriȘtiriVinuri

Concursul ”Povești cu vinuri românești” a ajuns la a V-a ediție. Ce părere au degustătorii ADAR

Creat pentru a aduce în prim-plan vinurile producătorilor mici și mijocii, cu suprafețe mai mici de 100 de hectare cultivate cu viță de vie, concursul ”Povești cu vinuri românești” a devenit deja o competiție de tradiție printre viticultori. Prima ediție organizată la nivel național a avut loc în 2016 și a strâns în total 260 de probe de vin, din toate regiunile viticole ale țării. Concursul de vinuri a crescut de la an la an, însă regulile de participare au rămas neschimbate: înscrierea și participarea gratuită în concurs cu condiția ca vinurile să fie produse în ultimii trei ani, iar suprafața cultivată să fie sub 100 de hectare.

La fel ca numărul participanților a crescut și calitatea vinurilor din concurs. Producătorii au ascultat sfaturile experților în protecția viței de vie și vinificație, dar și pe cele ale membrilor juriului, degustătorii profesioniști din cadrul Asociației Degustătorilor Autorizați din România. Rezultatele eforturilor depuse de viticultori s-au văzut și au fost apreciate. Iar premiile oferite de BASF au fost mereu pe măsură.

Inițiativa este apreciată și de degustătorii experți. ”Firma BASF este singura care merge până la micul producător, în ideea de a-i face cunoscuți pe acești mici viticultori, de a le promova produsele finale, vinurile. Mai mult decât atât, micii producători au ocazia, participând la aceste concursuri de vinuri, să iasă din acel anonimat, din acel clopot de sticlă. Atâta timp cât în spatele unui pahar cu vin există întotdeauna o poveste neterminată, consider că este momentul să realizăm că avem nevoie de unitate. O unitate între toți factorii implicați în producerea vinului, pornind de la producător, consumator, și până la autorități, de al căror sprijin este nevoie”, spune domnul Florin Aldea, reprezentant al Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole și membru ADAR.

Înscrierea la concursul de vinuri este gratuită pentru toți viticultorii cu suprafețe sub 100 ha

Robert Băicoianu, director de vânzări culturi horticole în cadrul BASF, este unul dintre cei ce au contribuit la apariția și dezvoltarea conceptului ”Povești cu vinuri românești”. Pentru Robert, concursul este un vis devenit realitate, dar adevărata mulțumire vine din posibilitatea de a-i ajuta pe micii fermieri. ”Nu e vorba de mine, suntem o întreagă echipă implicată în acest proiect. Am reușit să creștem prezența companiei BASF într-un număr din ce în ce mai mare de ferme, iar modul de organizare și conceptul concursului continuă să fie apreciate de viticultori. Personal, acest lucru îmi aduce o bucurie imensă. Ne propunem să îi ajutăm și să îi sprijinim din ce în ce mai mult, să le oferim suport suplimentar celor care se califică în faza finală, nu doar prin premiile consistente, ci și prin know-how”, explică Băicoianu.

O altă caracteristică a concursului de vinuri BASF este că etapele regionale s-au organizat aproape în fiecare an în locuri diferite. Explicația e simplă: ”Prin acest format itinerant încercăm să acoperim mereu zone în care nu am ajuns până acum, în așa fel încât să dăm șanse cât mai multor producători să participe la concurs, să aducă probe și să se regăsească printre câștigători”, mai spune directorul de vânzări pentru culturile horticole BASF Agricultural Solutions România.

Jurizarea probelor de vin se face conform sistemului internațional de punctaj OIV

Deși prima parte a anului 2019 a fost destul de complicată pentru cultura de viță de vie, începând cu luna iulie condițiile climatice au fost excelente, contribuind la producerea unor vinuri de foarte bună calitate. Robert Băicoianu este convins că și în 2020, degustătorii ADAR vor identifica vinuri excepționale, produse în anul anterior. ”Putem spune că în anul care s-a încheiat am reușit să ne plasăm pe cea mai înaltă treaptă a clasamentului dintre producătorii de produse destinate protecției viței de vie. Sigur, poate și cu aportul companiei noastre, ai cărei specialiști au fost în permanență în teren, încercând să vină cu soluții la problemele apărute în vie, putem vedea evidențiate în concurs vinuri de o foarte bună calitate”, speră Băicoianu.

Și membrii Asociației Degustătorilor Autorizați din România atestă calitatea jurizării probelor de vin din cadrul concursului ”Povești cu vinuri românești”. ”În general, micii producători au anumite semne de întrebare. Dar concursul ”Povești cu vinuri românești” organizat de BASF s-a desfășurat după regulamentul Organizației Internaționale a Viei și Vinului, conform sistemului de punctaj de până la 100 de puncte.

Chiar și la etapele locale, producătorii au avut posibilitatea de a prezenta particularitățile zonelor lor, de a spune cum a fost obținut vinul. Este foarte important, pentru că astfel s-au cunoscut care sunt cei mai buni din întreaga Românie”, spune Georgel Costache, vicepreședinte ADAR.

Este interesant că fiecare viticultor lucrează ca un caz particular. Mulți lucrează după propriile lor idei. Bineînțeles, se nasc vinuri deosebite, diferite, vinuri care sunt obținute cu anumite particularități și care pot fi apreciate din anumite puncte de vedere.

Noi folosim un sistem internațional de punctaj. Se apreciază culoarea și aspectul, intensitatea, tipicitatea și calitatea mirosului, apoi din punct de vedere gustativ: tipicitate, calitate, intensitate și persistență gustativă, iar în ultima parte se analizează armonia generală. Fiecare vin a avut un punctaj. Din cele 5 note acordate de membrii juriului, am eliminat cea mai mică și cea mai mare notă, apoi am făcut media aritmetică a celor trei note rămase, pentru o apreciere cât mai corectă.

Producătorii sau importatorii interesați să intre în concursul vinurilor ”la cutie” s-au putut înscrie în competiție până la data de 31 ianuarie, iar data limită pentru primirea probelor pentru ediția de anul acesta a fost 7 februarie 2020.

Recomandare pentru proprietarii de podgorii și specialiștii în cultura viței-de-vie: Consultați AICI tehnologia de top pentru protecția plantelor, recomandată de Agrointeligența SuperVinuri!