IMPORTANTPodgoriiSoluții BASFȘtiri

Tăieri la vița de vie: reguli de bază de care să țineți cont

O plantație sănătoasă de viță de vie are nevoie de lucrări de tăiere efectuate corect și la momentul potrivit. În lipsa acestor lucrări, lăstarii vor crește necontrolat și resursele disponibile pentru  dezvoltarea  fructelor vor fi diminuate. În plus, strugurii formați vor fi mici și vor acumula mai puțin zahăr din cauza faptului că planta va direcționa nutrienții către creșterea vegetativă.

Taierea vitei de vie asigură și o producție de struguri ridicată, atât cantitativ, cât și calitativ, contribuind în același timp la simplificarea celorlalte lucrări care se vor efectua în plantație. Forma rezultată (înaltă, semi-înaltă sau joasă) va facilita lucrarea mecanizată, dar va permite totodată și o mai bună rezistență a butucului în fața atacurilor patogenilor și dăunătorilor.

Află nivelul de calitate al vinului tău de la degustătorii experți ADAR. Participă la concursul de vinuri ”Povesti cu vinuri romanesti”. Înscrierea e gratuită.

Principalele lucrări de tăiere a viței de vie

Aceste lucrări se împart în funcție de obiectivul urmărit și de vechimea butucilor. Iată care sunt cele mai importante tăieri la vie:

  • Tăierile de formare. Se efectuează în primii 3-5 ani de la plantarea viei și au rolul de a da o formă bine definită butucilor.
  • Tăierile de rod. Se efectuează pentru a obține recolte mari și de calitate. Aceste lucrări influențează pozitiv creșterea și fructificarea. Sunt cel mai des întâlnite tăieri efectuate la vița de vie.
  • Tăierile de regenerare. Se efectuează dacă vița de vie este bătrână, pentru a reface butucii și a-i readuce la nivelul anterior de productivitate.
  • Tăierile speciale. Se efectuează în situațiile în care vița de vie a fost afectată de secetă, de îngheț sau grindină.

Dintre toate aceste lucrări, tăierile de rodire prezintă cea mai mare importanță. Se efectuează în fiecare an, în perioada de iarnă, când planta intră în repausul vegetativ, pentru o mai bună regenerare și productivitate.

Tipuri de tăieri pentru fructificare la vița de vie

Tăierile de rod diferă și în funcție de soi, sistem și forma de conducere. Astfel, se evidențiată următoarele tipuri de tăieri de fructificare:

  • Verigile de rod sunt amplasate pe cordoane
  • Guyot pe tulpină. Verigile de rod sunt la mai mult de un metru de sol
  • Guyot pe semitulpină. Verigile de rod sunt pe tulpini de 60-80 cm
  • Guyot multiplu. Necesită tăierea mixtă și formă de conducere scurtă
  • Guyot cu brațe înlocuite periodic. Se formează două brațe cu verigi roditoare la vârf
  • Lens Moser. Identic cu sistemul Cazenave, deosebirea fiind că tulpina are între 1 și 1,2 metri înâlțime
  • Este asemănător cu sistemul Lens Moser, dar elementele de rod lungi se distribuie vertical
  • Folosit la plantații cu forme joase de conducere, necesită tăieri scurte.

Sisteme de tăiere de rod la vița de vie

Cele trei sisteme principale de tăiere de rod la vița de vie sunt:

  • Sistemul scurt de tăiere
  • Sistemul lung de tăiere
  • Sistemul mixt de tăiere

În cazul sistemului scurt, lăstarii de rod trebuie scurtați anual la 2-3 ochi. Sistemul scurt de tăiere este cel mai des întâlnit în cazul culturilor cu butuci care au creștere lentă. Coardele de rod se taie în cepi care au rolul de a asigura lemn de rod în sezonul viitor. Este des întâlnit la soiuri precum Feteasca Regală, Riesling sau Galbena de Odobești.

Sistemul lung de tăiere presupune scurtarea coardelor de rod la 6-12 ochi, apoi arcuirea lor la legat. În funcție de soi și starea butucilor va diferi și lungimea coardelor. Deși oferă vigoare și longevitate butucilor, precum și producții mari, acest sistem are dezavantajul unui efort mare în executarea lucrărilor.

Sistemul mixt presupune formarea verigii de rod, incluzând elemente din sistemele anterioare de tăiere. Astfel, se utilizează o verigă de rod pe post de element pentru producție. Aceasta poate consta dintr-o coardă care să aibă între 8 și 14 ochi sau dintr-o cordiță mai scurtă, de 5 până la 7 ochi plus un cep de 1-2 ochi care să asigure înlocuirea coardelor de rod în următorul sezon.

Forme de conducere la vița de vie

În privința formei de conducere întâlnite cel mai des se diferențiază: forma joasă, semi-înaltă sau înaltă. Prima formă are elementele la maximum 30 de centimetri de sol, dar nu se pretează foarte bine la mecanizare. Sistemele de tăiere tipice acestei forme pot fi: Guyot mixt sau Teremia. Forma de conducere semiînaltă este des întâlnită la noi, având elementele la o înălțime cuprinsă între 60 și 80 de centimetri de sol. Se pot face tăieri în sistemele scurt sau mixt, fiind recomandată pentru soiuri de vin cu vigoare medie, plantate în zonele de deal, cu temperaturi moderate. Forma înaltă de conducere are elementele amplasate la peste un metru de sol și necesită distanțe mai mari între rândurile de viță de vie.

Cele mai importante reguli pentru tăierile la vița de vie

Este extrem de important ca tăierea viței de vie să fie făcută corect și în perioada de repaus vegetativ. Pentru aceste lucrări este nevoie de o bună înțelegere a domeniului, soiului și culturii de vita de vie, condițiilor climatice în care este înființată cultura și obiectivului de producție dorit. De asemenea, tăierile trebuie efectuate planificat, în contextul unui program pe mai mulți ani.

Toate aceste elemente se capătă odată cu experiența, dar până atunci iată câteva reguli generale, care trebuie respectate pentru succesul acestui tip de lucrare.

  • Asigură-te că tăierile sunt efectuate de personal bine instruit
  • Nu uita că fiecare butuc poate necesita o tăiere specifică
  • Achiziționează unelte de tăiere profesioniste
  • Grosimea coardei de rod care se lasă trebuie să fie cuprinsă între 6-12 milimetri
  • Coardele se scurtează chiar deasupra ochilor
  • Coardele care trebuie suprimate vor fi tăiate la o distanță de 2-3 mm deasupra punctului de inserție
  • Cepul pentru înlocuire trebuie să fie amplasat mai jos față de coarda de rodire, cât mai apropiat de lemnul multianual.

Vrei să afli mai multe despre cum poți proteja vița de vie și nivelul de calitate al vinului produs? Înscrie-te gratis la concursul de vinuri ”Povești cu vinuri românești”!

Producătorii sau importatorii interesați să intre în concursul vinurilor ”la cutie” s-au putut înscrie în competiție până la data de 31 ianuarie, iar data limită pentru primirea probelor pentru ediția de anul acesta a fost 7 februarie 2020.

Recomandare pentru proprietarii de podgorii și specialiștii în cultura viței-de-vie: Consultați AICI tehnologia de top pentru protecția plantelor, recomandată de Agrointeligența SuperVinuri!