IMPORTANTPodgorii

Cheltuieli vs. profit la un hectar de viță de vie în Republica Moldova

Costurile per hectar pentru a produce struguri de vin pe un hectar de viță de vie din Republica Moldova. În această toamnă, când producătorii de dincolo de Prut reclamă o producție bună, dar pe care nu au unde să o vândă sau prețuri derizorii, un calcul realizat de o moldoveancă scoate la iveală ce cheltuieli anuale are un producător de struguri.

Valeria Micleușanu, o moldoveancă plecată de mai mulți din Republica Moldova, continuă să fie interesată de problemele concetățenilor săi. Micleușanu spune că într-un an secetos cum este a fost 2019, viticultorii moldoveni ies pe pierdere, fără a mai pune la calcul toată munca pe care o depun, iar într-un an în care se obține o recoltă bună, aceștia au parte de un profit de aproape 1.000 de euro la hectarul de vie, potrivit publika.md.

Moldoveanca a realizat și un apel public adresat conducerii țării și în care face o prezentare, în mare, a investițiilor la hectar ce sunt necesare în fiecare an pentru îngrijirea unei vii.

”Azi avem un popor HARNIC, UMILIT la el ACASĂ, îngropat în pământul pe care îl muncește ani de zile, știați oare câtă muncă depune un țăran muncitor la un hectar de vie?

1. Arat – 1.400 lei (336 RON)
2. Cultivare – 1.400 lei (336 RON)
3. Curățitul viei – (ai nevoie de minim 5 oameni) 5*250 lei = 1.250 lei (300 RON)
4. Legatul, lăstăritul – Aici vom fi optimiști și zicem că faci asta doar cu familia, dacă o mai ai alături.
5. Săpatul viei – 1.250 lei (300 RON)
6. Prășitul viei – 1.250 lei (300 RON)
7. Stropitul – 7.000 lei (1.682 RON)
8. Culesul viei – 1.250 lei (300 RON)
Aici se adună cheltuieli de transport – 1.000 lei (240 RON)

TOTAL ar fi 1.400+1.400+1.250+0+1.250+1.250+7.000+1.250+1.000=15.800 lei (3.797 RON)”

Cu aceste investiții, într-un an secetos, un viticultor recoltează 4-5 tone de struguri, în timp ce într-un an bun, producția de struguri la un hectar de vie ajunge la 14 tone.

Prețul mic la struguri este o mare problemă pentru viticultorii moldoveni, chiar și pentru cei care au investit în soiuri apreciate în piață. Astfel, prețul pentru un kilogram de struguri din soiurile Aligote sau Sauvignon Blanc este de 2,5 lei, echivalentul a 60 de lei în România. Calculele indică, la o producție de 5 tone per hectar, o pierdere de 3.300 de lei moldovenești, de 793 de lei românești. Într-un an bun, profitul unui viticultor din Republica Moldova, având ca reper cheltuielile și prețurile din prezent, se ridică la 19.200 de lei moldovenești, adică la 4.614 lei în România. Așadar, nici măcar într-un an favorabil, cu producție mare, de 14 tone la hectar, profitul de pe un hectar de vie nu depășește 1.000 de euro.