În județul Prahova, Dealu Mare s-a numărat ieri, marți – 30 aprilie, printre zonele unde căderile de grindină au făcut ravagii. Piatra a afectat plantațiile de viță-de-vie și pe cele de pomi fructiferi, proprietarii suprafețelor neputând să intervină pentru a-și salva munca.
În ciuda faptului că fusese emis Cod portocaliu pentru fenomene periculoase, inclusiv grindină, sistemul de protecție n-a funcționat, nefiind activat.
”În zona Dealu Mare, grindina a făcut prăpăd. Plantații întregi de viță-de-vie și culturile agricole au fost afectate iremediabil pe suprafețe mari. Ploaia torențială și grindina au blocat traficul rutier și șuvoaiele de apă au pătruns în curți și case. De ce nu s-a intervenit eficient cu rachete antigrindină? M-am informat si avertizarea meteo, cod portocaliu, a fost data din timp, de către ANM”, a scris pe pagina sa de Facebook ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Deputat de Prahova din partea ALDE, aceasta a cerut public ”demiterea imediată a celor care nu și-au respectat atribuțiile de serviciu”.
În urma fenomenelor extreme de ieri, mai multe podgorii au fost grav afectate. Proprietarii au postat pe Facebook fotografii și clipuri în care se observă urmările pietrei.
La Casa Bolgiu, Costin Bolgiu a filmat vița-de-vie la care lăstarii au fost pur și simplu retezați de gheață: ”Cred că anul ăsta Dealu Mare spune pas la producția de struguri și, implicit, de vin. În Urlați, o persoană apropiată mi-a spus că nu a văzut grindină ca asta în 70 ani. Totul este distrus: vița-de-vie, trandafiri, răsaduri, tot, tot, tot…Astea sunt niște estimări preliminare. Vedem peste două zile cum stau lucrurile. Să zic ceva de sistemul de protecție antigrindină?”.
O altă podgorie afectată este și Dagon Clan. ”Via din Valea Nucetului a fost devastată de cea mai mare grindină din ultimii 50 de ani. Toată zona Dealu Mare a fost afectată, de la Ploiești la Buzău. Lipsa totală de infractructură anti-grindină combinată cu schimbarea climatului va duce la o reducere a recoltei cu până la 80% în 2019”, se arată în postarea care însotește imaginile din vie.
De precizat că Prahova beneficiază de unul dintre cele mai scumpe și extinse sisteme de lansare a ranchetelor antigrindină. În urma investițiilor masive din ultimi ani, în județ există nouă puncte de lansare cu o acoperire de cel puțin 120.000 de hectare ce vizează mai ales plantațiile viticole și pomicole. Tot în Prahova, lângă Ploiești, activează și Electromecanica, singurul producător românesc de rachete antigrindină, furnizorul unic al sistemului național de protecție.