ȘtiriVinuri

Vila Babiciu și povestea din spatele ”vinului cu mustață englezească”

George Chendi, inițiatorul proiectului SMARTDRINKS.RO, a fost invitatul emsiunii Bucate și vin…din plin cu Silviu Petcu și Cristian Grețcu, de joi, 29 martie. Cunoscut importator și pasionat de vinuri, George Chendi a povestit cum a reușit să pună bazele unui brand românesc de vinuri fără însă să aibă propria vie. Este vorba despre vinurile Vila Babiciu, ușor de recunoscut după mustața „englezească” imprimată pe eticheta sticlelor.

“Vila Babiciu este un brand românesc creat de către mine acum 3-4 ani de zile, în care mi-am pus toată energia, fără a fi necesar neapărat să pun vinuri românești în el. Meseria mea este de logistician și de distribuitor, iar una dintre pasiunile mele este reprezentată de importul de vinuri. Noi astăzi importăm vinuri din toată lumea, iar la întrebarea unor prieteni care suna cam așa: “Tu când o să ai via ta?”, am spus că meseria mea nu este să muncesc în vie, meseria mea este să bag nasul în pahare. Dacă aș considera mâine că toate viile de pe planetă ar fi viile mele atunci ar fi foarte simplu. Eu în fiecare an pot să dau consumatorului un vin alb, un vin roșu și un rose în cele mai bune condiții, fără să conteze că este anul bun sau prost, poate să fie un an bun în România și prost în Franța, bun în Spania și prost în Italia, bun în Chile și prost în Statele Unite, și atunci având în vedere că afacerile mele și toate relațiile mele sunt în domeniul vinului sunt peste tot, în toată lumea, nu am cum să îți aduc ție, consumatorule român, un vin prost”, a explicat George Chendi.

Vinuri care merită toți banii!

Atunci când a pus bazele acestui proiect, George Chendi susține că a ținut cont de trei aspecte foarte importante: “Vila Babiciu, ca brand, are trei elemente importante: este ușor de înțeles, este ușor de băut și ușor de plătit. Acest lucru nu înseamnă că este ieftin, ci că scoți banii cu ușurință din buzunar și zici: OK, vinul ăsta chiar merită toți banii!”.

Inițiatorului proiectului SMARTDRINKS.RO a dezvăluit faptul că în ”portofoliul” Vila Babiciu, în fiecare an, se regăsesc următoarele vinuri: Vila Babiciu roșu, Vila Babiciu alb, Vila Babiciu rose, precum și două spumante Vila Babiciu: unul alb și unul rose. Pe lângă aceste vinuri cu care sunt deja obișnuiți consumatorii, se mai găsesc și alte vinuri în ediție limitată, care diferă de la an la an.

Procesul de selecție pentru vinurile Vila Babiciu

Fiind vorba de un brand românesc care importă vinuri, procesul de selecție are fără doar și poate un rol aparte: ”Selecția vinurilor din Vila Babiciu, ca de altfel selecția tuturor vinurilor din portofoliul meu, am făcut-o după propriul meu gust, gustul meu și al echipei mele. Întotdeauna primul pas este să gust eu vinul. Dacă mie îmi place, următorul pas este să iau mostre și să degust cu echipa mea. Și atunci, întotdeauna am zis că patru ochi văd mai bine decât doi ochi, șase ochi mai bine decât patru, opt mai bine decât șase și tot așa. Când ne punem să degustăm diverse vinuri, spre exemplu dacă ni s-a terminat vinul roșu și vrem să lansăm altul, luăm o mostră din Franța, o mostră din altă regiune din Franța, una din Italia, una din România, una din Chile. Le degustăm pe toate și spunem următorul lucru: anul acesta, ăsta considerăm noi că trebuie să fie Vila Babiciu roșu”, a declarat George Chendi la emisiunea Bucate și vin…din plin, cu Silviu Petcu și Cristian Grețcu.

Vila Babiciu – spumante cu bule fine

Cele două spumante Vila Babiciu, atât cel alb, cât și cel rose, sunt făcute după metoda Charmat și, foarte important de precizat, sunt accesibile ca și preț. De asemenea, ambele spumante sunt cu bule fine.

“Când am ales să facem un spumant alb, ne-am gândit, pentru ca el să se încadreze într-o plajă de preț accesibilă consumatorului român, că va trebui să-i dăm un spumant relativ accesibil ca și preț. Toată lumea știe despre Prosecco, dar am zis: cum ar fi dacă în loc de strugurele Glera din Prosecco folosim un alt strugure? Mie îmi place foarte mult strugurele Müller-Thurgau, care se cultivă cam pe tot globul pământesc, dar cele mai bune vinuri și cei mai buni struguri se află în Trentino, Alto Adige din Italia, și atunci, aplicând aceeași metodă ca la Prosecco, a ieșit un Vila Babiciu – spumant cu bule fine”, a spus George Chendi despre spumantul alb.

În ceea ce privește spumantul rose, antreprenorul a ales struguri din sudul Franței. “Pentru că unii dintre strugurii mei favoriți sunt Syrah și Grenache, care dau niște vinuri foarte pe gustul meu, m-am gândit unde găsesc cel mai bun Syrah și cel mai bun Grenache. Și unde altundeva decât în sudul Franței. Așa am găsit un producător de spumante în sudul Franței, primul Vila Babiciu l-am avut în Syrah, cel de-al doilea este majoritar Grenache și are puțin Syrah în el. (…) Îl face producătorul, după care ne trimite 3-4 mostre și eu zic asta este mostra care ne place și pe asta ni-l faceți. Este îmbuteliat tot de producător, noi doar trimitem conceptul și etichetele și îi spunem cum vrem să arate. Vorbim de struguri roșii vinificați în rose”, a explicat George Chendi.

Mustața, logo-ul Vila Babiciu

“Mustața de pe etichetă este o mustață englezească care cred eu că prezintă încredere. Mie, cel puțin, întotdeauna o astfel de mustață mi-a prezentat încredere și din acest motiv este logo-ul Vilei Babiciu. Trebuie să dea încredere”, a spus inițiatorul SMARTDRINKS.RO în cadrul emisiunii Bucate și vin…din plin.

George Chendi a vorbit și despre publicul țintă căruia i se adresează vinurile Vila Babiciu: “Publicul țintă este un public căruia îi place să bea vin, dar nu numai un pahar de vin ci să poată să bea și două, și trei și patru și să nu aibă absolut nicio problemă, să fie vinul de zi cu zi, care trebuie să fie ușor de înțeles. Eu întotdeauna am vinurile împărțite: vinuri de băut în fiecare zi, vinuri de băut o dată pe săptămână, vinuri de băut o dată pe lună, vinuri de băut cu diferite ocazii. Am ales un public țintă care să nu-și simtă buzunarele ușoare când pleacă acasă cu un astfel de vin”.

Unde se găsesc vinurile Vila Babiciu

Vinurile Vila Babiciu pot fi găsite atât în online, cât și în supermarketuri sau magazine de cartier: “Cel mai ușor, astăzi, pentru că toată lumea are acces la internet, îl găsești în online, pe www.smartdrinks.ro, și este livrat direct acasă. Dacă nu vrei să accesezi online-ul, vinul, dacă vorbim de București (…) se găsește în destul de multe locuri, atât în retailul internațional cât și în retailul tradițional, adică la magazinele de cartier și acolo unde noi considerăm că ne găsim consumatorii”, a spus George Chendi.

Înregistrarea integrală a emisiunii Bucate și vin…din plin