EvenimenteȘtiri

2018 a fost Anul Grasei la Cotnari!

În acest weekend, Cotnari a devenit locul de întâlnire pentru jurnaliști și bloggeri de vin, degustători autorizați și neautorizați, oenologi, somelieri, proprietari de magazine de vin sau restaurante, reuniți pentru a evalua vinurile din recolta anului trecut. Deși au fost numărate destule Tămâioase românești și Frâncușe mai expresive decât în ultimii ani, juriul a decis în unanimitate că 2018 a fost anul Grasei de Cotnari, din acest soi provenind nu doar vinul câștigător al Marii Medalii a concursului, ci și cele mai bine punctate probe, indiferent de categoria de preț.

Spre deosebire de anii trecuți, când probele oferite spre evaluare erau limpezite și filtrate, în acest an producătorii au decis să fie gustate direct probele „de tanc”, căzând în sarcina degustătorilor să își imagineze cum vor arăta vinurile atunci când vor fi gata de vânzare. Motivul este simplu – o mare parte dintre vinurile albe sunt acum maturate pe drojdii fine și, deși ultimul battonage (amestecare a drojdiilor cu vinul, n.r.) tocmai se încheiase, procesul nu este complet încheiat, o limpezire sau filtrare prematură a vinurilor însemnând o posibilă calitate mai mică a produsului final.

La concurs s-au înscris 83 de probe, majoritatea din partea celor doi producători de anvergură, Casa de Vinuri Cotnari și Cotnari SA, dar și din partea a șase mici producători locali. Iar când spunem mici, vorbim de crame mai mici decât cele pe care le numim îndeobște boutique – cea mai mică suprafață reprezentată având doar 0,5 hectare! Deși producerea artizanală a vinurilor a fost intens criticată în ultima vreme, din cauza vinurilor rezultate – deseori defecte, instabile sau fără caracteristici de soi – anul acesta a consemnat o premieră în cadrul Concursului de Vinuri Cotnari: nici unul dintre vinurile înscrise de producătorii mici nu suferea de vreun defect – ba chiar 3 probe din 8 au și câștigat medalii de argint! – semn că și mica producție tradițională a ajuns, în sfârșit, la standardele de calitate impuse de piața modernă.

În fapt, se poate spune că marele concurs al producătorilor din podgoria Cotnari este, de fapt, o mare degustare „en primeur”, menită să evalueze rezultatele anului trecut și să poziționeze corect vinurile ce urmează să fie lansate pe piață – o tradiție veche în marile zone producătoare ale lumii, dar aproape de negăsit în România. După un weekend lung, știm că urmează să stăm cu ochii pe Grasa de Cotnari demisec de la SC Cotnari (mare medalie), Grasa de Cotnari în variantele sec (Gama Colocviu) și demisec (gama Domenii) de la Casa de Vinuri Cotnari, precum și pe clasica și arhicunoscuta Grasă demidulce de la SC Cotnari, toate medaliate cu aur. Au mai câștigat aur Frâncușa vinificată sec, cupajul Blanc de Cotnari și Tămâioasa românească dulce de la SC Cotnari, precum și Feteasca albă (sec) și Tămâioasa Românească (sec) din gama Colocviu și Feteasca Albă (demisec) din gama Domenii, de la Casa de Vinuri Cotnari.