Fără categorieȘtiriVinuri

Alin Lăzărescu, General Manager Via Viticola Sarica Niculițel: Vom dubla producția de vin la Zorești, în Dealu Mare

Foto: turismbuzau.ro

Alin Lăzărescu, General Manager Via Viticola Sarica Niculițel, a anunțat că producătorul de vin are în plan să mărească în scurt timp capacitatea de producție a cramei de la Zorești preluată de la Vinarte, de la 700.000 de litru de vin, cât se produce în prezent, la 1,4 miliaone de litri până anul viitor.

“În momentul de față capacitatea de stocare și producție la Zorești este de 700.000. Intenția noastră este să o dublăm în maximum un an de zile, asta este proiectul nostru”, a declarat Alin Lăzărescu, General Manager Via Viticola Sarica Niculițel la emisiunea ”Bucate și Vin…din plin”, cu Cristian Constantin Grețcu și Silviu Petcu.

Alin Lăzărescu a vorbit și despre mărirea suprafeței de vie în zona Dealu Mare: “Vrem să extindem un pic și suprafața de vie pentru că nu numai Merlot-ul este de o înaltă calitate în zona Dealu Mare, ci și Cabernet Sauvignon. În acest sens, am descoperit ceva zone lângă Zorești cu un Cabernet Sauvignon extraordinar; într-adevăr sunt niște vii care sunt trecute de 25 de ani și să nu uităm că via care este trecută de 15 ani este cea care îți produce cu adevărat vinuri de înaltă calitate, în special la vinurile roșii. Maturitatea strugurilor roșii este foarte greu de atins dacă via nu își atinge potențialul maxim și asta căutăm în zona aceea, am și găsit și sper să se și întâmple foarte rapid pentru că până la urmă vrem să ridicăm totul la standarde cât mai înalte”, a explicat Alin Lăzărescu, General Manager Via Viticola Sarica Niculițel.

Un alt obiectiv pe care Alin Lăzărescu vrea să îl ducă la îndeplinire după preluarea cramei Villa Zorilor și brandul Prince Matei, de la Vinarte, este oenoturismul în zona Dealu Mare, o zonă cu un adevărat potențial turistic: “Oenoturismul a fost unul dintre principalele aspecte la care ne-am gândit în momentul în care ne-am hotărât să mergem în această direcție, mai ales că locul în care se află Villa Zorilor a aparținut familiei Cârlova, ceea ce din punctul meu de vedere are o însemnătate deosebită. De asemenea, este și un parc natural, chiar în curtea noastră, care merită să fie vizitat de toți iubitorii de vin și de natură, și mai ales că este foarte aproape de București, lucru care ajută foarte mult”.

General Managerul Via Viticola-Sarica Niculițel i-a asigurat pe consumatorii și iubitorii de Prince Matei, brandul proaspăt achiziționat de la Vinarte, că va îmbunătăți producția doar acolo unde este de îmbunătățit, iar ce este bun va păstra neschimbat.

“Vreau să asigur toți consumatorii de vinuri, și în special de vinurile pe care tocmai le-am achiziționat, produse de crama Zorești, Villa Zorilor, este că vom păstra ceea ce am preluat, vom încerca să facem tot ce ține de noi astfel încât să îmbunătățim acolo unde este de îmbunătățit, dar să nu schimbăm ceea ce este bun pentru că în principal asta este bine întotdeauna să încerci că retușezi ceea ce nu este perfect și să lași neschimbat ceea ce este bun. Prince Matei este într-adevăr un brand în adevăratul sens al cuvântului, un brand iubit de toți consumatorii de vin din România, apreciat, cu o istorie în spate, care s-a impus. Foarte mulți dintre cunoscătorii și iubitorii de vin spun că este cel mai bun Merlot din România. Asta a fost și unul dintre motivele care ne-a făcut să facem acest efort și să-l trecem în portofoliul nostru, dar totodată nu ascundem faptul că avem câteva surprize pe care din păcate nu le putem divulga în acest moment că doar deaia se numesc surprize”, a declarat Alin Lăzărescu.

Alin Lăzărescu a mai declarat în cadrul emisiunii ”Bucate și vin..din plin” că prin preluarea Prince Matei s-a urmărit să se diversifice produsele Sarica Niculițel: “Am urmărit să ne diversificăm produsele pentru că Sarica s-a eviențiat, în ultimii ani, în special prin vinurile albe și rose-urile cu care am reușit să câștigăm medalii importante la concursuri de renume, naționale și internaționale. Și atunci am zis de ce să nu fim și în Dealu Mare, o regiune renumită pentru vinurile roșii și, dacă tot vrem Dealu Mare, de ce să nu luăm ce este mai bun și îi mulțumim lui Dumnezeu că am reușit să o facem. A fost o preluare de pivniță, nu numai o preluare de active. Fiind o preluare de pivniță, am preluat și angajații și vom continua în direcția aceasta, vom păstra enologul existent la Villa Zorilor, care a fost ajutat și de consultanții italieni pe care Vinarte i-a avut o perioadă de timp, dar acum ceva timp, nu în ultimii 2 ani. Avem și noi enologul nostru, Marian Andrieș cu care ne mândrim și pe care îl apreciem și care și-a pus amprenta în numeroase vinuri Sarica Niculițel, voi da și eu o mână de ajutor atât cât ne va permite și timpul și suntem convinși că o vom scoate la capăt”.

Acesta susține că Prince Matei poate concura cu cele mai bune vinuri ale lumii din punct de vedere al calității, și că va face tot posibilul ca acest brand să reprezinte România:

“Vreau să vă mai spun un lucru, am avut ocazia de-a lungul celor 20 și ceva de ani de când sunt în industria asta să mă întâlnesc cu vinuri din toată lumea, cu vinuri mari ale lumii, care au căpătat notoritetate extraordinară. Odată cu achiziția Prince Matei și nu numai am ajuns la o concluzie care nu vreau să fie interpretată de nimeni ca o laudă, nici ca o preamărire, dar noi suntem convinși că Prince Matei poate sta fără nicio problemă lângă marile vinuri ale lumii din punct de vedere calitativ mă refer, și de ce nu ușor, ușor și din punct de vedere al notorietății nu numai naționale ci și internaționale. Avem planuri în direcția asta și vom arăta în următoarele luni și ani că vom și face ceea ce spunem, nu este doar o declarație pompoasă la început de achiziție doar ca să sune bine și atât, fără fapte. Nu vorbim foarte mult, dar încercăm să facem cât mai multe lucruri și lăsăm conumatorii să aprecieze dacă le facem așa cum trebuie sau nu, și bineînțeles că orice critică este constructivă din punctul nostru de vedere. Asta vrem să facem din Prince Matei, să îl așezăm acolo lângă marile vinuri ale lumii și să se mândrească nu numai consumatorii români, cât și țara cu el. Până la urmă, regiunile viticole din România, din punctul meu de vedere, nu sunt cu absolut nimic mai prejos față de marile regiuni ale lumii”, a explicat Alin Lăzărescu.