Fără categorieVinuri

Vinuri pentru cina romantică de Sfântul Valentin. Recomandările somelierului Marian Timofti

Ce vinuri completează cel mai bine atmosfera unei cine romantice de Sfântul Valentin? Reporterii SuperVinuri.ro au stat de vorbă cu cunoscutul somelier Marian Timofti, fondator și președinte de onoare al Organizației Somelierilor din România OSR 2011, și au aflat ce tip de vin se pretează pentru o cină romantică în doi, fie că este servită în oraș sau în intimitatea casei.

Marian Timofti este fondatorul OSR 2011 (sursa foto: ReVino.ro)

Vinuri de Sfântul Valentin. Ce alegem la cina romantică de la restaurant

Dacă optăm pentru o cină romantică în oraș, somelierul Marian Timofti spune că putem începe seara cu un vin spumant, “care să deschidă poftă de mâncare și să creeze acea plăcere de a începe masa”.

În timpul mesei putem servi atât un vin alb, cât și unul rose sau roșu, oricare dintre ele potrivindu-se perfect unei ocazii speciale, precum Ziua Îndrăgostiților. Astfel, Marian Timofti ”demolează” mitul cinei romantice la care poți servi numai vin roșu.

“Tipul de vin pe care l-aș recomanda este unul realizat din mai multe soiuri de struguri, care să împletească frumos și grația unei domnișoare, și parfumul mai deosebit și corpul care să se potrivească cu partenerul cu care se află acolo, un vin echilibrat, un vin plăcut care să lase în urma lui prospețime, să nu îngreuneze seara. Un astfel de vin ar fi unul dintre acele frumoase blenduri de la Tohani, care este realizat de către enologul Van Der Merwe, din Africa de Sud, și se cheamă Siel. Dacă ar fi alb, pentru că vinul există în variante de alb și de rose, aș merge pe o mâncare ușoară, lejeră, dar frumos parfumată, mă gândesc la un șalău, care e un pește care are o carne cu o textură bogată, frumoasă, elegantă și parfumurile la fel ca și vinul. Sosurile sunt la alegerea îndrăgostiților”, a declarat Marian Timofti pentru SuperVinuri.ro.

Cei care aleg vinul Siel în varianta rose îl pot servi alături de somon: “La un roze ar trebui să se complice puțin lucrurile și acolo ar putea merge și pe un somon, deci la fel aș merge pe mâncăruri ușoare și parfumate, plăcute la gust. Somonul este asemănător coloristic cu vinul rose și are parfumuri destul de complexe, o cantitate destul de mare de grăsimi, dar și rose-ul are o aciditate mai înspicată, deci contrastează foarte bine cu somonul”.

Vinuri de Sfântul Valentin. Feteasca Neagră, o alegere perfectă

Iubitorilor de vinuri roșii, Marian Timofti le recomandă o Fetească Neagră: “Dacă ar fi să servim vin roșu, aș merge pe port-drapelul vinurilor românești care este Feteasca Neagră, un vin mai bărbătesc, mai plin, mai bogat. Acesta se poate asocia cu o multitudine de mâncăruri, dar cred că un mușchi de vită în sos de hribi ar fi cel mai potrivit”.

O cină romantică în oraș poate fi încheiată cu un vin de desert, recomandările somelierului în acest sens fiind numeroase: “Aici avem mai multe recomandări de făcut pentru că vinuri dulci avem multe în România, și chiar dintre cele mai bune din lume. Prima dintre recomandări ar fi Grasa de Cotnari, dar cea de colecție, nu ceea ce se găsește la supermarket. Mai avem Flori de Gheață de la Tohani și Sirena Dunării de la Vinarte, care a reușit să dărâme multe vinuri din categoria asta, adică a câștigat mult mai multe puncte la concursuri față de surorile ei din străinătate”.

Vinuri de Sfântul Valentin. Ce cumpărăm pentru cina romantică de acasă

Îndrăgostiților care preferă să petreacă o seară romantică acasă, Marin Timofti le recomandă să continue toată seara cu vinuri spumante. În cazul în care aceștia doresc totuși să bea un vin bun, au de unde alege: “Le recomand un Negru de Drăgășani de la Stirbey, care din punctul meu de vedere este un vin absolut fenomenal, care merge consumat ca vin de mditație. Un alt vin din soiul Negru de Drăgășani, plin de arome fructate, elegant, îl găsim la Vitis Metamorfosis, din Dealu Mare. De asemenea, recomand și Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, depinde foarte mult de gustul fiecăruia pentru ce vrea să opteze. Nu cred că acasă ar trebui să bem un vin prea expresiv, de exemplu cum este Chardonnay, ar merge mult mai bine un vin mai moale, mai elegant, mai fin, care să mă lase să petrec seara în voie, fără ca după ce beau 2-3 pahare să trebuiască să mă culc. Deci, o Fetească Albă de-a noastră de la Cotnari ar fi ideală”, a spus somelierul Marian Timofti, fondatorul OSR 2011.