IMPORTANTȘtiriVinuri

Prețul vinului în principalele ţări exportatoare: Franța, Italia, Spania

Vinuri la export

Uniunea italiană a vinului a realizat un bilanţ al preţurilor, pentru vinurile comercializate de către principalele ţări exportatoare. Studiul a fost realizat în perioada ianuarie-septembrie 2017.

Franţa, pe prima poziţie la venituri realizate din export

Pe piaţa vinurilor liniştite îmbuteliate, Franţa se plasează în prima poziţie la capitolul valoare a vânzărilor, pe locul doi situându-se Italia. La capitolul volum, Italia e pe locul întâi, şi ocupă poziţia a doua la capitolul veniturilor realizate din export. Preţul mediu al vinului franţuzesc este de 5,69 dolari/litru (4,8 euro/litru). Comparativ, vinurile italiene se vând la export cu o medie de 3,84 dolari/litru, iar vinurile spaniole cu 2,30 dolari/litru. Doar vinurile americane şi neozeelendeze sunt mai scumpe ca vinurile franţuzeşti.

Franţa, Italia şi Spania domină piaţa efervescentelor

Pe partea vinurile efervescente, trei ţări domină piaţa: Franţa, Italia şi Spania. La capitolul volum, Italia ocupă un confortabil loc întâi. Dar, dacă Franţa exportă mai puţin ca cei doi concurenţi ai săi, veniturile obţinute sunt mai mari, graţie succesului emblematicei şampanii. Efervescentele franţuzeşti sunt şi cele mai scumpe, cu o medie de 19,35 dolari/litru. Spre comparaţie, vinurile italiene se vând, în medie, cu 4,10 dolari/litru, iar cele spaniole cu 2,69 dolari/litru.

Spania, lider la vinurile low-cost

Pe piaţa de vrac, Spania rămâne liderul incontestabil al vinurilor low-cost. Cifrele arată că un sfert din recolta totală a ţării este exportată în vrac, la mai puţin de 0,47 dolari/litru (0,4 euro/litru). Tot la capitolul volum, Spania e urmată imediat de Italia, cu vinuri vrac exportate la preţul mediu de 0,71 dolari/litru, şi de Australia, care vinde peste hotare vinuri cu o medie de 0,86 dolari/litru. Africa de Sud se află pe locul 5 la exporturi, în volum, şi-şi vinde licorile vrac cu 0,57 dolari/litru.