IMPORTANTȘtiri

RO-Wine Cluj devine festival anual, RO-Wine București se mărește semnificativ

Weekend-ul trecut, Chios Social Lounge din Cluj a fost gazda primei ediții transilăvnene a RO-Wine ǀ the International Wine Festival of Romania. Succesul evenimentului i-a determinat pe organizatori să ia decizii importante în ceea ce privește viitorul festivalului.

„Ar fi o exagerare să spunem că ediția de la Cluj a fost un test. Știam deja că este vorba de o piață sofisticată, că există cunoscători de vin, că există o ofertă consistentă, pe scurt – că există un public țintă pentru festivalul nostru. Însă nu ne-am așteptat la un asemenea aflux de vizitatori”, spune Marinela V. Ardelean, cofondator al festivalului.

„Au fost peste 1.700 de oameni, dintre care foarte mulți profesioniști HoReCa, adică exact genul de vizitatori pe care sperau expozanții să îi aibă. Deja, la sfârșitul primei zile, devenise o certitudine faptul că ediția de Cluj se va permanentiza, va deveni un eveniment anual. Pe de altă parte, lucurile pe care le-am văzut aici, în lumina celorlalte trei ediții anterioare, ne-au convins că este vremea să facem niște schimbări semnficative și la București.

Festivalul va crește semnficativ, și ca suprafață de expunere, și ca ofertă de evenimente – la care nu vor mai exista bilete speciale, ci vor fi deschise pentru tot publicul, dar și ca participanți și expozanți. Avem în vedere ca fiecare ediție viitoare să aibă drept vedetă câte o țară producătoare de vin, mai puțin cunoscută în România. De asemenea, ne gândim la evenimente de tip „custom”, croite special pentru jurnaliști sau pentru importatori, iar un accent deosebit va cădea pe atragerea de vizitatorii din străinătate. Vrem ca, prin avest festival, să transformăm Bucureștiul în destinație oenologică. Dacă reușim acest lucru în București, cu siguranță vom reuși și la Cluj, unde deja am avut mulți vizitatori veniți de la sute și sute de kilometri distanță”, adaugă Marinela V. Ardelean.

Dincolo de vinurile disponibile la standuri sau în zona VIP, RO-Wine Cluj a găzduit și o serie de evenimente speciale – degustări comparative între diverse recolte ale celebrului Flamboyant de la Davino, prima degustare verticală a celor patru ediții de Apogeum Fetească neagră (Tohani), o prezentare a brânzeturilor superpremium President, alături de cele mai potrivite vinuri, precum și lansarea oficială a celui de-al treilea volum al The Wine Book of Romania, ghidul vinurilor românești superpremium.

RO-Wine|The International Wine Festival of Romania este primul festival autohton de vin orientat exclusiv către piața vinurilor premium și de lux. Cele trei ediții desfășurate până acum în București, au fost organizate de Marinela V. Ardelean  și de Liviu Popescu – coproprietar Fratelli Group și Vicepreședinte HORA – și Mihai Popescu – designer si arhitect de success, de asemenea coproprietar al Fratelli Group. Festivalurile au reușit să aducă împreună câteva dintre cele mai exclusiviste crame din lume și au  propus în fiecare an selecții de vinuri  rare sau greu accesibile.

Marinela V. Ardelean este autoarea  ghidului The Wine Book of Romania, degustător și critic de vin, jurat în competiții internaționale și Global Brand Ambassador Vinars Brâncoveanu.