Fără categorie

Legende din lumea vinului: Chateau Lafleur

Sursa foto: thewinecellarinsider.com

De data aceasta, a venit rândul unui vin legendar care, în lumea vinurilor ultra-fine, este privit cu o venerație aproape religioasă. Nu este vorba de Petrus, ci de Chateau Lafleur, cealaltă perlă din Pomerol. Mulți dintre cei care au încercat acest vin au declarat că este singurul în stare să depășească Petrus în calitate. Iar asta chiar nu este la îndemâna oricui.

Scurtă istorie

Spre deosebire de cele mai multe proprietăți din Medoc, Lafleur nu are o istorie măreață în spate. Este o proprietate relativ tânără, care a luat naștere în a doua jumătate a sec. 20, mai exact în anul  1872. La acel moment, Henri Greloud, proprietarul Chateau Le Gay, a achiziționat via ce avea să devină Chateau Lafleur. Greloud nu era chiar un amator în Bordeaux, având o experiență destul de mare în domeniu. Era negociant și, în plus, avea unele interese în St. Emilion, la Chateau La Dominique și Daugay.  După nașterea Lafleur, calitatea vinului produs aici începe să capteze atenția destul de rapid. Pe la 1893, era deja considerat al treilea vin în Pomerol, după Vieux Chateau Certan și Petrus. În anul 1900, Charles Greloud, fiul lui Henri, a moștenit Lafleur. În 1915, proprietatea a fost achiziționată de Andre Robin, la pachet cu Le Gay. Chiar dacă în schemă apare un nume nou, Lafleur a rămas tot în familie, Andre fiind însurat la acea vreme cu Gabrielle Greloud, strănepoata lui Henri. Mai târziu, în 1946, Therese și Marie Robin au preluat afacerea de la tatăl lor și cele două surori și-au devotat întreaga viață în slujba calității la Ch. Lafleur. În 1984, după moartea lui Therese, Jacques si Sylvie Guinaudeau, stră-strănepoții lui Henri Greloud, au făcut aranjamentele necesare pentru a concesiona Lafleur de la Marie Robin, sora lui Therese. Munca asiduă a început imediat și, de atunci, Jacques și Sylvie au devenit simbolurile Lafleur. Pur și simplu, nu ai cum să nu remarci mustața old school a lui Jacques și să nu te gândești automat la micul diamant din Pomerol. Așa a luat naștere și al doilea vin produs aici, Pensees de Lafleur pe care, însă, Jacques nu l-a considerat niciodată un vin secundar ci doar unul diferit de marele Lafleur. După moartea lui Marie, în 2001, familia Guinaudeau a reușit să cumpere și restul de acțiuni ale micuței proprietăți, asigurându-și controlul deplin. Puțin mai târziu, în același an, fiul lor, Baptiste, și soția sa, Julie, s-au alăturat părinților în încercarea de a duce mai departe legenda.

 

Via și vinul

Dragii mei, la acest capitol s-ar putea scrie o carte întreagă despre complexitatea acestei podgorii. Voi încerca să fiu cât mai expeditiv cu putință dar, în același timp, să scot în evidență principalele caracteristici care fac din Lafleur un vin unic. Lafleur se află situat chiar în inima platoului Pomerol. Pentru a vă face o impresie scurtă despre importanța acestei localizări, vă amintesc doar că principalii vecini sunt: La Fleur Petrus, Petrus și Vieux Chateau Certan. Primul lucru ciudat și neobișnuit aici este oferit de plantațiile de Cabernet Franc, soiul care ocupă 50% din totalul de 4,5 ha. Da, ați citit bine, sunt doar 4,5 ha de vie disponibile. Dar ceea ce face Lafleur cu adevărat interesant este compoziția diferitelor tipuri de sol aflate aici. Există numai puțin de 4 tipuri diferite de sol, și toate concentrate pe această suprafață infimă, mai ales după standardele din Bordeaux. Dacă se poate vorbi de terroir, aici este locul perfect pentru o analiză amănunțită în acest sens.

Spre nord-vest, avem un mic dâmb cu pietriș și sol maroniu.
Spre sud: sol maroniu cu pietriș și nisip, aflat peste un sub-sol din pietriș și argilă.
Spre est: sol maroniu cu pietriș și nisip, aflat peste un sub-sol din nisip și argilă.
Chiar în mijlocul podgoriei, se află o zonă semi-mlăștinoasă în formă de semilună și care conține diferite tipuri de sol, de la cel nisipos-aluvionar până la nisip maroniu.

Sincer, această varietate de soluri face să pălească până și complexul terroir de la Petrus, darămite restul proprietăților din zonă.

Întreaga muncă în vie se face manual și, cel mai important, fiecare rând este tratat individual. Iată ce spune Jacques în acest sens: “Aici, via este îngrijită precum o grădină, unde fiecărei plante îi este acordată o atenție particulară”. Hei, sigur ne aflăm în Bordeaux sau ne-am mutat brusc în Burgundia? Dar stați, mai avem lucruri interesante să vă semnalăm. La Ch. Lafleur, se întâmplă destul de des ca vițele de Merlot să fie aflate chiar lângă cele de Cabernet Franc, în interiorul aceleiași parcele. Astfel, fiecare viță în parte a fost marcată și codată prin intermediul unui sistem de culori, pentru a ajuta muncitorii să le deosebească. Densitatea plantațiilor este undeva între 6000 și 7500 vițe per hectar. Bineînțeles, vorbim de vițe vechi, cu o medie undeva la 40 ani; există vițe chiar mult mai bătrâne, deoarece multe dintre acestea nu au fost replantate după înghețul din 1956. Evident, culesul se face gradual, fiecare parcelă este tratată individual, în funcție de nivelul de coacere a fructului.

Fructul este vinficat tradițional, în cuve mici din ciment. În cazul Pensees de Lafleur, se aplică metode ceva mai moderne, folosindu-se tancuri mici din inox, cu temperatură controlată. Perioada de macerare este de 3 săptămâni, după care vinul este transferat în butoaie de stejar franțuzesc și este ținut acolo câteva luni, înainte de a se decide cupajarea (sau asamblajul, dacă țineți musai). Procentul de butoaie noi variază, în funcție de caracterul și calitatea fiecărei recolte în parte. În medie, este folosit cam 50% stejar nou, iar vinul este maturat circa 15 luni, înainte de a fi scos pe piață.

Despre vin, nu vă pot spune mai nimic, deoarece nu am avut încă ocazia să-l încerc. După cum vă puteți da seama, cantitățile infime produse aici, precum și cererea imensă pentru aceste vinuri determină prețuri uneori astronomice. Dar mai toți sunt de acord că, alături de Petrus, Lafleur reprezintă chintesența zonei Pomerol. Se pare că este un vin cu un caracter unic, la care contribuie decisiv toate elementele despre care v-am povestit mai sus. Jacques este cu adevărat un personaj la fel de unic precum vinul său, cu o pasiune extremă pentru via sa, specifică mai degrabă celor din Burgundia decât celor din Bordeaux. Și doar faptul că Lafleur a reușit să rămână o proprietate de familie, spune multe despre caracterul deosebit al acesteia. Să nu credeți că mulți ulii n-au dat ocol pe aici, ba din contră. Este de apreciat că Guinaudeau a rămas ferm pe poziții; mai ales în aceste vremuri moderne, în care sufletul vinului pare că moare de fiecare dată când un cont bancar gras se deschide larg pentru achiziția unei proprietăți.