Știri

VINARIUM a desemnat cele mai reprezentative 100 de vinuri din România și Moldova

Sărbătoarea Centenarului s-a transformat, pentru lumea vinului românesc, în ocazia perfectă de a căuta, descoperi și transmite lumii numele vinurilor care reușesc de mai multă sau mai puțină vreme, să readucă România între numele recunoscute ale țărilor producătoare de vin. Ana Săpungiu (primul Master of Wine român), Cătălin Păduraru (președintele International Wine Contest Bucharest) și Cezar Ioan (publisher Vinul.ro) și-au unit forțele pentru a aduce la un loc reprezentanți de seamă ai societății civile, iubitori de vin sau doar consumatori ocazionali.

Aceștia, din postura de juriu complet independent, au avut  de degustat probele trimise de producători și de stabilit, după gustul fiecăruia, un pluton capabil să reprezinte, atât în România, cât și pe piețele eterne, lumea vinurilor românești, dar și a celor din Republica Moldova. Astfel, foști și actuali lideri de opinie, sociologi, diplomați, miniștri, sciitori sau profesori au reușit să construiască un lot de 100 de „etichete” care să ne reprezinte cu cinste.

„Cele 100 de mari vinuri românești pentru 100 de ani de România Mare sunt DE top, dar NU UN top. E vorba de un lot în cadrul căruia nu s-au operat ierarhizări, ci care e compus din vinuri remarcabile prin calitățile lor, din ani diferiți și crame diferite – menite să ofere o diversitate de imagini ale viticulturii românești, pentru o diversitate de consumatori”, explică Cezar Ioan în articolul de bilanț al evenimentului.

Lotul de o sută de vinuri reprezentative pentru România și Moldova este, de ieri, disponibil pe site-ul Vinul.ro și include destul de multe nume previzibile, dar și o serie de surprize.