Știri

Bursa RO-Wine & Giotto Lab, câștigată de un arădean!

Foto: Cristian Tzecu

Bursa de studiu în valoare de 10.000 de euro, oferită de către RO-Wine / The International Wine Festival of Romania, în parteneriat cu Laboratoarele Giotto Consulting, a fost câștigată de către arădeanul Alexandru Szikler, inginer viticol și asistent oenolog al cramei Elite Wine, din podgoria Miniș-Măderat.

Timp de șase săptămâni, Alexandru va aprofunda, în cadrul laboratoarelor Giotto Earth Listener procesele care stau în spatele activităților de cercetare, control și certificare oenologică – în principal metode analitice chimice și microbiologice de analiză a strugurilor, protocoale de vinificație, controlul și gestionarea fermentației, dar și degustări și selecții de vinuri bază.

„Dragostea pentru pământ, vie, oameni și vin a fost moștenită, și intentionez să o las moștenire. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, e nevoie în viață de mai mult decât dragoste și muncă, este nevoie și de șansă, iar eu am primit această șansă acum, prin această bursă.  Voi avea ocazia să cunosc mai bine, să descopăr, să creez… Este o ocazie unică, una care deschide un orizont fără margini. Mă aștept să întâlnesc oameni fascinanți, tehnici deosebite, revoluționare, de lucru sau de prelucrare… anticipez cu nerăbdare și un pic intimidat volumul de informații care urmează a mi se oferi spre însușire, dar gândul ca o voi face nu doar pentru mine, ci și pentru familia și țara mea, mă însuflețește”, a declarat Alexandru  Szikler.

„Este un prim pas, o primă investiție pe care o facem în viitorul vinului românesc. Așa cum am mai avut ocazia să subliniez, România se află într-un punct delicat al vieții sale vitivinicole – avem pământul, soarele și toate condițiile necesare să facem vinuri excelente, avem suprafețe întinse de vie replantată, însă suferim din cauza lipsei de specialiști. Noua  generație de oenologi abia se naște și suntem bucuroși să putem oferi un punct de sprijin pentru cei care își doresc, într-adevăr, perfecționarea continuă. Mă bucur, în primul rând, că am găsit un tânăr precum Alexandru, cu un caracter deosebit, un om căruia îi face plăcere să lucreze cu vinul, plin de entuziasm și pasiune… Este portretul fidel al tânărului oenolog, așa cum ni-l doream și ni-l închipuiam atunci când am creat această bursă”, spune Marinela Ardelean, organizator și coproprietar al Ro-Wine / The International Wine Festival of Romania.