Fără categorie

Cramele României: Crama Avincis – Vila Dobruşa

Foto: avincis.ro

Cursul istoriei viticole este neîntrerupt în Podgoria Drăgăşani de două milenii. Mănăstirile, boierii, domnitorii au avut aici moşii cu viţă-de-vie, documentele studiate de istorici confirmând această continuitate.

În proximitatea nordică a podgoriei Drăgăşani se află Subcarpaţii Getici, iar în cea sudică se întinde Câmpia Română. Zona este situată între paralele 44°30’-44°55’ latitudine nordică şi meridianele 23°55’- 24°15’ longitudine estică. Situată în Podgoria Drăgăşanilor – plaiul Dobruşa, Crama Avincis este o punte între trecut şi viitor.

Vizitatorul este marcat de imaginea spectaculoasă a cramei, una dintre cele mai frumoase din această parte a Europei, operă a arhitectului Alexandru Beldiman. Clădirea stăpâneşte culmea unui deal, are deschideri largi, cu spaţii interioare şi exterioare generoase, cu perspectivă spre interiorul cramei, dar şi către întinderile plantate cu viţă-de-vie. Pe terasa superioară se află spaţii elegante de cazare, cu toate facilităţile cerute de un turism exclusivist.

Vechiul conac construit în stil neoromânesc, cumpărat în 1927 de către străbunicii Cristianei Stoica, Maria şi Iancu Râmniceanu, a fost şi el total renovat, punându-i-se în valoare accentele arhitectonice desprinse parcă din ctitoriile Brâncovenilor. Patronimul Râmniceanu dezvăluie apartenenţa de generaţii a familiei la acest loc. Dorind să atingă şi chiar să depăşească gloria podgoriei din sfârşitul veacului XIX şi începutul celui de-al XX-lea, familia Stoica (soţii Cristiana-Irinel şi Valeriu Stoica, fost ministru al justiţiei, conduc o prestigioasă firmă de avocatură în Bucureşti) investeşte în acest ansamblu începând cu anul 2007.

 

Vila Dobruşa, locul unde sunt produse vinurile Avincis, este străjuită de o vie care îmbracă un întreg deal, de la vârf până către poale. În secolul XX, unele soiuri vechi de viţă-de-vie, din păcate, s-au pierdut (Braghina şi Gordan), dar Crâmpoşia (Cârloganca), atât de îndrăgită astăzi, a fost recuperată, fiind plantată alături de un soi mai nou, definitoriu pentru zonă, Negru de Drăgăşani. Proprietarii au impus o serie de rigori precum randamentele (35-45 hl/ha), culesul manual în lădiţe mici, răcirea strugurilor, microvinificările pe parcele distincte, baricarea ş.a.m.d.

Dotarea tehnică de prim rang este suportul necesar pentru realizarea unor vinuri de top pentru inginerul agronom Gheorghe Lixandru şi pentru oenologul Ghislain Moritz. Acesta din urmă afirmă identitatea Avincis, reunind procedee clasice de vinificaţie din Drăgăşani cu cele din Bourgogne. Ghislain Moritz este oenolog, absolvent al Universităţii din Dijon, cu experienţă în vinificaţie (Domaine Devillard în Bourgogne-Franţa şi Conceito da Veiga, Douro-Portugalia). Lucrează aici împreună cu soţia sa, Angela Prado, de origine columbiană, care se ocupă de marketing, fiind absolventă a şcolii de comerţ din Rennes.

Companie: Avincis Vinuri SRL

Anul înfiinţării: 2007

Proprietari: Cristiana şi Valeriu Stoica

Suprafaţa viticolă: 40,44 ha

Structura solului: luto-argilos

IG: Dealurile Olteniei

DOC: Drăgăşani

Ape în proximitate: râul Olt

Repere de localizare: Dobruşa se găseşte în sud-vest-ul oraşului Drăgăşani.

Structura plantaţiei: Fetească Regală 2 ha, Muscat Ottonel 2,09 ha, Sauvignon Blanc 7,51 ha,

Tămâioasă Românească 1,5 ha, Pinot Gris 1,92 ha, Crâmpoşie Selecţionată 4,48 ha, Cabernet

Sauvignon 8,94 ha, Merlot 5,22 ha, Negru de Drăgăşani 2,67 ha, Pinot Noir 3,87 ha

Volumul total de vin produs anual: 75.000 litri

Volumul total de vin îmbuteliat anual: 75.000 litri

Branduri: AVINCIS, DOMNUL DE ROUĂ

Preţuri ex-cellar: 4-20 euro

 

 

OENOTURISM

– Sală de degustare cu capacitate de 70 de persoane, cu terasă şi cu vedere către râul Olt

– Spaţii destinate găzduirii vizitatorilor, cu o capacitate de 30 persoane

– Condiţii de servire a meselor (capacitate 70 persoane în interior şi 200-250 persoane în exterior)

– Activităţi complementare: teren de sport (tenis, baschet, volei), piscină, saună ; circuite off-road pe dealurile Drăgăşanilor; excursii pe „Drumul Vinului Drăgăşani”, (vizite şi degustări la cramele din zonă), organizare de evenimente oenoturistice şi culturale.

 

ATRACŢII TURISTICE ŞI CULTURALE DIN ZONĂ

-Schitul Dobruşa, în satul Dobruşa, comuna Zlătărei, judeţul Vâlcea, la 1 km

-Mănăstirea dintr-un lemn, în comuna Frânceşti, judeţul Vâlcea, la aproximativ 35 km

-Localitatea Horezu şi Culele de la Măldăreşti, la 60 km

Extras din cartea « Cramele din ROMÂNIA », de Cătălin Păduraru, Editura ASE, Bucureşti, 2015