Fără categorie

Cramele României: Petro Vaselo

Sursa foto: vinuldincluj.com

Satul lui Petru (Petrovo selo – în sârbă) este un loc liniştit, cu peisaje care stârnesc nostalgii şi stimulează imaginaţia, în egală măsură. Unele izvoare arată că satul exista în 1359, dar prima atestare datează din 1477. Legenda celor patru familii de sârbi care au înfiinţat satul nu se poate verifica, dar sârbii sunt şi astăzi prezenţi aici. Nello Dal Tio provine din Treviso, Veneto, celebră în toată lumea pentru vinurile sale, dar el înfiinţează în 2002 o fermă în arealul viticol al Recaşului. Cele 42 de hectare sunt plantate în 2005-2009 cu vii având o densitate de 6.250 plante la hectar.

Se pare că blândeţea şi echilibrul decorului natural l-au inspirat pe proprietar care a ales să lucreze plantaţia exclusiv manual şi să o „îndrepte” către certificarea bio, lucru care s-a

și întâmplat în 2013.

O astfel de certificare presupune o serie de rigori, printre care folosirea îngrăşămintelor naturale (gunoi de grajd), utilizarea materialului vegetal dintre rânduri ca barieră împotriva buruienilor (dar şi ca metodă eficientă de împiedicare a eroziunii) şi o serie de proceduri în prelucrarea strugurilor şi în producţie.

Via, orientată în totalitate spre sud, dă prima recoltă în 2009, când e trimisă în Montalcino-Italia pentru procesare şi îmbuteliere (10.983 sticle!).

În 2011 se inaugurează şi crama. În 2013, sub managementul lui Roberto Marchetto şi avându-l ca oenolog pe Marco Feltrin, toate realizările, extensia de game, premiile obţinute, pot fi sărbătorite şi stropite cu primul lot de spumant din producţie proprie.

Crama este îngropată în totalitate, funcţionând în sistem gravitaţional, cu instalaţii care protejează vinul de contactul cu oxigenul. Această grijă pentru produs, care vine din vie şi din selecţia atentăa strugurilor, este transferată în cramă, având ca efect excluderea adiţiei de antioxidanţi (sulfiţi). Pentru păstrarea identităţii terroir-ului, strugurii sunt vinificaţi separat, de pe parcele distincte. Acest lucru este posibil datorită dotării cu diferite vase de fermentare şi păstrare, în care, prima etapă se realizează „sur lie” pentru o bună structură şi pentru mărirea potenţialului de învechire, iar maturările se fac la baric sau în vase de lemn de până la 7.500 litri.Vinul nu se filtrează.

 

 

Companie: Vigna SRL

Anul înfiinţării: 2002

Proprietar: Nello Dal Tio

Suprafaţa viticolă: 41.54 ha

Structura solului: argilos, vene calcaroase

IG: Viile Timişului

DOC: Recaş

Repere de localizare: 6 km pe E 70 pe direcţia Recaş-Lugoj, până în satul Şuştra, apoi încă 4 km stânga pe DJ 76 spre satul Petrovaselo

Structura plantaţiei: Cabernet Sauvignon 13,13 ha, Merlot 3,69 ha, Pinot Noir 9,28 ha, Chardonnay 6,5 ha, Riesling Italian 8,94 ha

Volumul total de vin produs anual: 160.000 litri

Volumul total de vin îmbuteliat anual: 113.000 litri

Winemaker: Marco Feltrin

Brand: PETRO VASELO

Preţuri ex-cellar: 4,90-24,50 euro/sticlă

OENOTURISM

  • Sală de degustare, 50 de persoane

ATRACŢII TURISTICE ŞI CULTURALE DIN ZONĂ

  • Oraşul Recaş, la 10 km
  • Oraşul Timişoara, la 32 km

Fragment din cartea „Cramele din România, de Cătălin Păduraru