CramePodgorii

PULSUL PIEȚEI: DAVINO are o CRAMĂ NOUĂ pentru gama de vinuri roșii DE TOP

DAVINO și-a propus să marcheze anul 2018 prin construcția unei noi crame dedicată producerii de vinuri roșii premium. Producătorul nu mizează pe retail, iar ”războiul” cu importurile nu este unul care să pună în pericol vinurile românești, consideră Dan Balaban, unul dintre proprietarii DAVINO.

Rubrica permanentă, „Pulsul Pieței”, unde toți producătorii de vin din România, precum și reprezentanții companiilor străine prezente pe piață sunt invitați să contribuie la creionarea unui portret cât mai exact al lumii vinului, așa cum se prezintă ea la raft, în restaurante, în gusturile consumatorilor sau în viziunea podgorenilor, continuă cu compania DAVINO.

Setul de întrebări este același pentru toți jucătorii din piață: și-a revenit piața vinurilor la nivelul de dinaintea crizei financiare? Cum se va vedea recolta anului trecut în vinurile lansate în acest an? Se beau vinuri albe sau roșii? Seci sau demiseci? Se mai fac investiții sau se merge înainte în virtutea boom-ului de acum 10 ani? Se bea mai mult vin în restaurante sau acasă? Cum au ieșit viile din această iarnă nesfârșită și care sunt persectivele pentru 2018? Răspunde azi Dan Balaban, unul dintre proprietarii companiei DAVINO, situată în Dealu Mare.

• Din punct de vedere financiar, 2017 a fost un an bun pentru DAVINO, un an marcat de evoluții. Totodată, 2017 a fost un an important pentru companie: s-a demarat construcția unei noi crame, în care se vor produce doar vârfurile din gama roșii: Domaine Ceptura Rouge, Flamboyant, Rezerva. În acest moment, construcția este finalizată, iar acest lucru reprezintă ceea mai mare realizare a DAVINO din ultima perioadă.

DAVINO nu este prezent pe segmentul retail, cu excepția magazinelor specializate în vânzarea de vinuri, unde are circa 30 de clienți la nivelul întregii țări.

• Fiindcă urmărește de multă vreme cu atenție ce se întâmplă în această industrie, Dan Balaban, proprietarul DAVINO nu crede că recenta criză economică încă ar mai produce convulsii pe piața vinului: în fiecare an, cele mai multe crame din România raportează creșteri, piața s-a dezvoltat și se dezvoltă în continuare, interesul pentru vin este din ce în ce mai mare. În opinia sa, suntem încă foarte departe de nivelul de înaltă maturitate, de maximul potențialului de consum și al interesului pentru vin în țara noastră. Mai mult, nu vede o amenințare pentru cramele autohtone, nici din partea importurilor, nici din partea retailului modern: prezența unei game diversificate de vinuri nu face decât să crească piața de profil în general. Dan Balaban nu crede în războiul „local contra import” pe piața vinurilor, pentru că, de pe urma unei asemenea eventuale confruntări, brandurile naționale vor fi favorizate implicit în orice țară producătoare de vinuri.

• În ciuda acestei ierni dificile, viile DAVINO nu au fost afectate de îngheț și actualmente nu au nicio problemă.

• DAVINO se așteaptă ca 2018 să fie un an bun, mai ales că urmează după recolta de o calitate excelentă a celui precedent: primele trei luni se înscriu deja cu creșteri situate la cel puțin același nivel ca al lui 2017 versus 2016.