CramePodgorii

Cramele României: Domeniul Vlădoi

Domeniul  Vlădoi este o afacere de familie, așa cum ar fi nevoie de cât mai multe în România, pentru a ne descoperi cu adevărat potențialul vitivinicol. Tată și fiică, Ion și Anca Vlădoi au moștenit pasiunea pentru vie de la bunicul / străbunicul lor, Grigore Vlădoi, născut între viile din Drăgășani și strămutat în marginea Murfatlarului, în Siminoc, unde a înființat prima plantație de viță-de-vie, în 1924.

Povestea vinului de la Domeniul Vlădoi a început a fi povestită de Grigore Vlădoi

Numele companiei: Domeniul Vlădoi SRL

Anul înfiinţării: 1990

Proprietari: Anca-Maria Vlădoi, Ion Vlădoi

Suprafaţa viticolă: 21 ha

Structura solului: cernoziom pe structura calcaroasă

IG: Colinele Dobrogei

DOC: Murfatlar

Ape în proximitate: Canalul Dunăre – Marea Neagră

Repere de localizare: pe A2, la km 192 – ieşirea pentru Medgidia, apoi Murfatlar prin Siminoc, la 2 km

Structura plantaţiei: Cabernet Sauvignon – 1,5 ha, Fetească Neagră – 1 ha, Shiraz – 1 ha, Merlot – 1 ha, Riesling – 1,6 ha, Fetească Regală – 0,5 ha, Sauvignon Blanc – 3 ha, Chardonnay – 1,4 ha, Muscat Ottonel – 2 ha, Pinot Gris – 2,5 ha, Tămâioasă Românească – 1 ha.

Volumul total de vin produs anual: 100.000 litri

Volumul total de vin îmbuteliat anual: 70.000 litri

Winemaker: Ion Vlădoi, Anca Vlădoi

Branduri: Pivnița Basarabilor, Ravak, Anca Maria, Dinastia Basarabi, Brizza

Preţuri ex-cellar: 4,5 – 7 euro

Domeniul Vlădoi a apărut în urma moştenirii, în 1990, de către familia Vlădoi, a unei plantaţii de viţă-de- vie nobilă de lângă satul Siminoc, în podgoria Murfatlar. Iniţial, suprafaţa exploatată era de 19 hectare, dar azi a ajuns la 21 hectare.

Terroir-ul oferă toate condiţiile necesare obţinerii unui vin de calitate. Este poziţionat la numai 19 km de Marea Neagră şi la 80 metri deasupra acesteia, cu o poziţie dominantă faţă de împrejurimi, fiind favorizat de briza mării şi beneficiind de o expunere generoasă spre miazăzi, iar structura solului este formată de un loess bogat în argile calcaroase.

La Domeniul Vlădoi s-au făcut investiții în replantări de viță de vie

Deoarece via era foarte bătrână şi avea goluri multe, începând din anul 2006 s-a început înlocuirea acesteia cu soiuri moderne, atât autohtone, cât şi internaţionale, valoroase din punct de vedere genetic. în prezent, plantaţia este dotată cu un sistem de irigare prin picurare, iar lucrările se fac cu utilaje moderne.

Crama a fost amenajată în anul 1995, în centrul satului Siminoc şi avea, iniţial, o dotare destul de modestă. La sfârşitul anului 2009, s-a reuşit modernizarea în baza unui proiect FEADR. Astăzi, crama are o capacitate de procesare de 200 de tone de struguri şi o capacitate de stocare de 80.000 de litri în cisterne de inox. Este dotată cu presă pneumatică, vinificatoare din inox, instalaţie de frig pentru fermentare controlată, sistem de răcire pentru mustuială, filtre, pompe etc.

Anca Maria Vlădoi este pasionată de vin și implicată în afacerea de familie

Ion Vlădoi a încredinţat o parte din sarcini fiicei lui, Anca Maria, care a parcurs studii de specialitate. Pentru obţinerea unei calităţi superioare a vinurilor, selecţia strugurilor începe chiar din vie, prin tăierile în verde. Când soseşte vremea culesului, ei sunt recoltaţi în lădiţe de 15-20 kg, pentru a se evita tasarea lor şi oxidarea mustului, iar înainte de a intra în producţie mai trec printr-o selecţie pe banda de sortare. Imediat după desciorchinarea şi zdrobirea strugurilor, mustul care se scurge liber nepresat, numit şi must ravac, se foloseşte la obţinerea gamei Ravak. Maturarea vinurilor roşii şi a vinului alb din soiul Chardonnay se face în baricuri din stejar românesc şi franţuzesc, vinuri baricate care poartă numele Pivniţa Basarabilor.

Observații: Palmares consistent de medalii la IWCB.

OENOTURISM:

–           Două săli de degustare, una pentru 20 persoane şi una pentru 90 persoane

–           Motel cu 15 camere şi restaurant tradiţional românesc cu 100 locuri, la 4,5 km de cramă

ATRACŢII TURISTICE ŞI CULTURALE DIN ZONĂ:

  • Monumentul rupestru (Bisericuţele de cretă) Murfatlar, la 2 km
  • Rezervaţia naturală Fântâniţa – Murfatlar, la 3 km
  • Canalul Dunăre – Marea Neagră

(Extras din cartea ”Cramele din România”, de Cătălin Păduraru)