Podgorii

Războiul combinelor pentru struguri. PELLENC vs. GREGOIRE – care vinde mai bine în România?

Combinele de cules struguri au ajuns o necesitate pentru podgoriile cu suprafețe semnificative. La câteva sute de hectare pe rod, culesul la momentul optim a devenit o provocare în contextul lipsei forței de muncă, a zilierilor tot mai greu de găsit. Așa că de câțiva ani buni, în plantațiile de viță de vie și-au făcut apariția mașinile de recoltat. În piață două branduri fac legea: Pellenc și Gregoire.

La Jidvei, echipa inginerului Marin Cucură recoltează cu cele mai noi modele de combine pentru viticultură marca Gregoire

Cel mai mare producător de vin, Jidvei, are în exploatare 2.500 de hectare de viță de vie. La cules, pe lângă cei 1.100 de oameni mobilizați pe Dealurile Târnavelor, 13 combine își fac de lucru rapid și eficient. La început s-au achiziționat mașini marca Pellenc, apoi, din 2016 s-au luat Gregoire. Schimbarea brandului a avut un motiv practic: service-ul.

Gregoire, preluat de NHR AgroPartners din 2016

Din 2016, Gregoire a intrat în portofoliul NHR AgroPartners, unul dintre cei mai importanți dealeri de utilaje agricole la nivel național. După ce ani de zile a vândut New Holland, NHR a devenit reprezentant exclusiv în România pentru Deutz-Fahr. Noutatea din portofoliu a fost și trecerea la combinele Gregoire – brand ce face parte din grupul Deutz. Clienții au rămas cam aceeași – o parte dintre ei și proprietari de vie, pentru că și partea de service, adică tehnicienii, au rămas în companie.

 Pellenc – în portofoliul IPSO Agricultură

De cealaltă parte, producătorul francez Pellenc a rămas o scurtă vreme ”în aer” pe România. Cum oportunitatea din piață nu putea fi neglijată, s-a găsit un dealer de utilaje care să semneze, în primăvara 2017, cu producătorul francez. Acum combinele Pellenc sunt oferite podgoriilor de către IPSO Agricultură, compania cu cea mai mare cifră de afaceri la nivel național pe segmentul de utilaje agricole. Prin IPSO, combina Pellenc a ajuns și la Domeniile Hermeziu, unde Vasile Lungu, fermier cu experiență are deja o relație consolidată cu importatorul de la care, de-a lungul anilor, a cumpărat zeci de tractoare, combine și implemente pentru ferma sa de 2.000 de hectare arabile și circa 200 de hectare de viță-de-vie.

După preluarea brandului pe România, IPSO Agricultură a livrat una dintre primele mașini pentru recoltat struguri în comuna Dumbrăveni, județul Vrancea. Combina autopropulsată este un Pellenc 670 SP2 L

Despre diferențele dintre cele două branduri Gregoire și Pellenc am vorbit cu oameni care au avut ”pe mână” ambele mărci. Pellenc se arată a fi mai robuste, dar și modelele cu care s-a lucrat erau mai vechi, acum modelul autopropulsat OPTIMUM fiind cel promovat pentru vânzare în România și nu numai. Gregoire a venit cu mai multă tehnologie, adică cu un grad mai mare de automatizare și cu o promovare mai vizibilă pentru modelul G8.260 care a avut și prima demonstrație cu presa la Cramele Averești ale lui Constantin Duluțe.

Service înainte de toate

În final, ar fi de subliniat că, în România, la alegerea combinei de cules struguri, producătorii iau în calcul două aspecte importante: experiența de lucru cu dealerul, precum și partea de servisare. Pentru că dacă îți iei combină și la cules apare vreo problemă, doar intervenția rapidă a tehnicului, piesele venite degrabă mai pot salva producția de struguri. Și, implicit, pe cea de vin.

În cadrul articolului ”Războiul combinelor pentru struguri. PELLENC vs. GREGOIRE – care vinde mai bine în România?” a apărut în data de 16 martie 2018, s-au strecurat o serie de erori care au dus la grave confuzii în rândul fermierilor. Informațiile apărute în cadrul articolului au fost publicate fără consultarea companiei și tocmai de aceea, IPSO Agricultură dorește să aducă o serie de clarificări referitoare la datele prezentate într-un mod eronat.

IPSO Agricultură distribuitor Pellenc

Începând cu anul 2017, combinele de recoltat struguri, precum și alte implemente și utilaje destinate lucrărilor din podgorii marca Pellenc au intrat în portofoliul IPSO Agricultură. Cu o rețea de 18 puncte de lucru, indiferent de locul în care se află plantația de viță-de-viem compania poate să asigure service-ul utilajelor achiziționate. De asemenea, expertiza oamenilor de servici au companiei contribuie la oferirea unor servicii de calitate, precum și reparații într-un timp scurt, astfel încât, la recoltare, perioadele în care utilajul staționează se reduc semnificativ și în final, producția de vin nu este afectată.

Pellenc Optimum 890 nu se mai fabrică începând cu anul 2018

Mașina autopropulsată de recoltat struguri Pellenc Opimum 890 a fost înlocuită, începând cu 2018 cu un model mult mai performant Optimum. Acest model dispune de motorizare Stagiul IV, pentru a se conforma normelor de poluare aflate în vigoare. Este posibil ca vechiul model să fie încă disponibil pentru fabricație în anumite zone geografice unde normele de poluare nu sunt atât de stricte. De asemenea, Pellenc produce mașini de recoltat struguri după anumite configurații, specifice condițiilor pedoclimatice din țările unde aceste echipamente sunt vândute.

Mașinile Pellenc au un preț accesibil

Articolul din data de 16 martie făcea trimitere către un link unde era prezentată o analiză comparativă între două mărci concurente. Comparația respectivă este irelevantă în primul rând pentru că este valabilă pentru Texas și New Mexico, țări care au condiții climatice specifice și unde configurațiile sunt diferite față de cele din țările europene.

Un alt argument pentru care comparația este irelevantă este acela că publicația citată nu a luat în calcul toate specificațiile tehnice relevante pentru fermieri și pentru o astfel de comparație.

În ceea ce privește prețul, aceasta nu reflectă situația reală din România. Pellenc produce mașini de recoltat struguri și echipamente adaptate condițiilor pedoclimatice din România, condiții care sunt mult diferite față de cele din Texas sau New Mexico. Pentru România, prețul utilajelor Pellenc include: configurații speciale, service, garanție precum și transportul inclus, de la poarta fabricii până în curtea fermierului.