CrameIMPORTANTPodgoriiVinuri

TOP 5 mari fermieri care joacă tare pe piața vinului

Sunt cunoscuți mai ales ca făcând parte dintre cei mai puternici fermieri din România. Nu se pricep însă numai la tehnologia de cultură a grâului, ci și la viticultură. Și, de ceva ani, joacă tare pe piața vinului, acolo unde au creat branduri puternice, care cresc în fiecare an ca notorietate și cotă de piață.

Fermierii care au investit și în plantații de viță de vie nu sunt puțini. Dar fermieri mari care să se impună cu adevărat, care să își transforme pasiunea în business sunt mai puțini. SuperVinuri.ro îi prezintă pe cinci ”grei” din agricultură care au ridicat crame cu notorietate și au în portofoliu vinuri medaliate la concursurile naționale și internaționale.

Constantin Duluțe – Domeniile Averești

Constantin Duluțe este în primul rând administratorul Agricost Insula Mare a Brăilei. Societatea are în exploatare 56.000 de hectare concesionate de la Agenția Domeniilor Statului (ADS). Este cea mai mare fermă vegetală compactă din România, dar și din Uniunea Europeană. Constantin Duluțe preferă însă să acorde mai multă atenție Domeniilor Averești, o afacere pe care o vede ca una de familie, în care este implicată și fiica sa, Crina.

Noi, cei care producem vin în România, înainte de a face viticultură și vin, trebuia să învățăm să vindem. Nu întotdeauna asocierea unui vin cu prețul reprezintă o realitate. Noi am venit pe ideea de a face un vin bun la un preț accesibil și toți producătorii ar trebui să înțelegem că în primul rând trebuie să promovăm vinul, acest produs să fie consumat de o masă cât mai mare de persoane. Dacă producem doar vinuri la un preț ridicat, numărul celor care vor consuma acest vin va fi limitat și noi nu vom putea niciodată să creștem numărul celor care consumă vinuri bune”, este logica cu care este ghidată afacerea cu vinuri a familiei Duluțe.

Adrian Rădulescu – Domeniile Urlați

Fostul consilier prezidențial a mizat pe vinuri corecte, între care și pe tradiționalul vin pelin. Și a reușit să aducă pe piață Pelinul de Urlați cu care nu face față cererii. Crama lui Adrian Rădulescu este una dintre cele mai moderne din România, iar la el în Dealu Mare vinifică și alte nume importante dintre care doar o parte comercializează mai apoi vinul pe piață, restul cantităților fiind etichete ”pentru familie și prieteni”.

Mihai Anghel – Domeniul Coroanei Segarcea

Mihai Anghel, prin Comcereal Dolj, este singurul trader din România care participă la marile licitații de cereale din lume. O parte din grânele autohtone ajung în Egipt prin intermediul lui Anghel care, pe lângă imperiul din agricultură, deține și unul important în industria vinului.

Vinurile de la Domeniul Coroanei Segarcea sunt obținute pe cele 300 de hectare ce au constituit odinioară domeniu regal, plantația fiind complet refăcută începând din 2005. Domeniul Coroanei Segarcea, afacere în care Mihai Anghel face echipă cu soția sa, Cornelia, a devenit furnizor al Casei Regale a României din data de 14 septembrie 2010, a doua oară, în data de 11 mai 2013 și a treia oară, în data de 29.06.2016 – pentru vinurile din gama Prestige.

Vasile Lungu – Crama Hermeziu

Vasile Lungu este caracterizat de publicația Agrointeligența – www.agrointel.ro ca fiind un ”fermier total”. La acest statut contribuie și afacerea cu vinuri pe care inginerul ieșean a ridicat-o la Trifești. ”Avem cinci soiuri internaționale și patru soiuri românești. Soiurile a câte 25 de hectare fiecare sunt Feteasca Neagră, Busuioaca de Bohotin, Traminerul, Sauvignon Blanc și Chardonnay. Feteasca Albă, Feteasca Regală și Rieslingul de Rin sunt undeva într-o medie de 7-8 hectare fiecare. Cam acesta conținutul podgoriei în soiuri, atât soiuri naționale, cât și soiuri internaționale”, a declarat Vasile Lungu.

O investiție majoră a reprezentat și crama de la Domeniile Lungu de la Trifești, Iași. ”Începând cu 2014, când au intrat primele suprafețe de vie pe rod, am proiectat și am trecut la realizarea unei crame unde să putem vașlorifica producția de struguri. Dotarea am făcut-o eșalonat, conform cu producția de struguri și suprafața ce a intrat pe rod. În acest moment, capacitatea de stocare a cramei este de 2,4 milioane de litri, suficientă cât să ținem și vinuri la învechit, și să putem depozita vinurile curente”, spune Lungu.

Gheorghe Albu – Crama Viișoara

Fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Ghoerghe Albu lucrează peste 6.000 de hectare în județul Constanța. Agricultorul care administrează holdingul Argonaut din județul satul Viișoara, comuna Cobadin, deține 225 de hectare de vie. Pe partea de podgorie, ”împărțită în 50% soiuri albe, 50% soiuri roșii”, oful lui Gheorghe Albu e același pe care l-am întâlnit la majoritatea celor care au nevoie la muncile câmpului de zilieri: ”Am o problemă la recoltatul strugurilor cu lipsa forței de muncă”.

Fermierul deține și o cramă modernă care în ultimul an și-a crescut capacitatea cu 500.000 litri, ajungând de la 1,35 milioane la aproape 2 milioane litri. Pentru eficientizarea investiției, extensia cramei o face gradual, în funcție de suprafața de vie intrată pe rod.

Brandul ”Conu` Albu” capătă notorietate de la un an la altul, în ciuda dificultăților: ”Mă mândresc cu vinurile mele. Am fost cu ele la multe târguri, în piețe. În numai trei luni am desfăcut peste 200.000 litri de vin. Prețul este acceptabil și probabil că asta a fost cheia succesului: un preț bun și o calitate bună”, a spus Gheorghe Albu despre vinurile sale.