Fără categorieȘtiriVinuri

Profesioniștii din industria vinului, afectați de Covid-19. Unii degustătorii și-au pierdut gustul și mirosul!

Studiul care scoate la iveală date îngrijorătoare privind oenologii afectați de efectele COVID-19! Aproape 38% dintre profesioniștii din domeniul vinului care și-au pierdut gustul sau mirosul din cauza Covid-19 au fost incapabili să-și exercite profesia, potrivit unui sondaj publicat recent de Uniunea Oenologilor din Franța. Pe baza acestor rezultate, uniunea recomandă vaccinarea prioritară a profesioniștilor vinului.

”Cum poate un muzician să cânte fără vioară?”, se întreabă Didier Fages, președintele Uniunii, prezentând prin videoconferință studiul.

”Este un adevărat handicap profesional, o dublă pedeapsă”, a spus Pierre-Louis Teissedre, vicepreședintele sindicatului, amintind că, pe lângă faptul că și-au pierdut simțurile, profesioniștii din domeniul vinului își pierd și „instrumentul de lucru”.

Uniunea Oenologilor a chestionat 2.625 de profesioniști din domeniu, din 37 de țări – Franța (73% dintre participanți), dar și în Italia, Elveția sau Chile. 2,7% dintre cei chestionați au contractat COVID-19. Dintre aceștia, 68% și-au pierdut simțul mirosului și 56% au suferit tulburări gustative. 7% dintre persoanele afectate de ageusia (pierderea gustului) sau anosmie (pierderea mirosului) nu prezentau semne de recuperare olfactivă sau gustativă în momentul publicării, o cifră „teribilă” și „foarte îngrijorătoare”, în opinia lui Pierre-Louis Teissedre, scrie smartradio.ro. 

Femeile, mai afectate decât bărbații

Potrivit studiului, femeile sunt mai predispuse (54%) decât bărbații (46%) să prezinte tulburări olfactive. 67% dintre ele spun că problemele de sănătate au avut un impact asupra jobului pe care-l au, în comparație cu 33% pentru bărbați.

Sophie Pallas, directorul general al sindicatului, care s-a confruntat în luna ianuarie cu virusul susține că a simțit „doar alcoolul și aciditatea” vinului, cu un „sentiment de plăcere amputată”.

”Vinul nu mai miroase a nimic”, mărturisește, la rândul său, Philippe Faure-Brac, președintele Uniunii somelierilor francezi. Cel mai bun somelier din lume din 1992 până azi își amintește o ”senzație lemnoasă” în gură, ”limitată la arome de bază”, timp de câteva săptămâni.

Pe baza acestor rezultate, Uniunea recomandă în special recunoașterea anosmiei și a ageuziei ca boli invalidante, „vaccinarea prioritară a profesioniștilor vinului” sau consultarea anuală a unui medic ORL pentru toți enologii.

Sondajul a fost realizat în perioada mai – iulie 2020, folosind un chestionar elaborat de medicii ORL.