CrameEvenimenteFără categorieVinuri

5 rose-uri pentru o vară toridă! Și preparate lângă care să le savurați!

Foto: delucchismarket..com

Consumul de vin rose a devenit de ceva timp o obișnuință pentru iubitorii de vin, de unde în urmă cu câțiva ani abia lua avânt, și datorită profilului aromatic, prospețimii, voiciunii și datorită paletei de culori – pe scurt, datorită senzației de bien-vivre, pe care o induce. Așa că, acum, mai toate cramele au cel puțin câte un rose în portofoliu. SUPERVINURI.RO a făcut o selecție de vinuri rose care merită încercate vara asta. (Nu este un top, am început, însă, așa cum v-am obișnuit, cu câteva dintre noutățile verii.)

Pentru că ce poate fi mai plăcut decât să stai seara pe terasă (sau balcon) și să te delectezi cu un vin bun, bine răcit?

Lângă ele, vă spunem și ce mâncăruri să asociați ca să fie completă și mai savuroasă experiența gustativă.

Sur Mer Rose – Crama Rasova

Crama dobrogeană Rasova a lansat, recent gama Sur Mer, vinificată de oenologul Răzvan Macici, care vine și cu un rose – cupaj de Fetească Neagră (37%), Pinot Noir (32%) și Syrah (31%).

De culoare roz pal strălucitoare, acest nou vin dezvăluie arome de fructe roșii proaspete, citrice și flori de primăvară și o mineralitate salină pronunțată, combinând complexitatea cu prospețimea. Este energic și intens, cu expresie fructată și accente mineral-condimentate.

Olfactiv vine cu arome de zmeură, căpșune și mure, cu note de grepfruit și ierburi aromate. La gust, se simte  rotund, consistent, prietenos și aduce note suculente de fructe roșii și o aciditate revigorantă. Mineralitatea de care vorbeam se simte mai ales pe final. 13,3% vol. alc.

Temperatură de servire: 10-12 grade Celsius.

Consumați-l cu încredere alături de pește, fructe de mare, pui, legume.

Disponibil în magazinele online, magazine specializate și horeca. Preț în online: circa 46 de lei.

Aliento – Alira

Tot din Dobrogea, Aliento Rose este noul vin pentru horeca al cramei Alira – cupaj de Merlot, Ferească Neagră și Cabernet Sauvignon. Un rose răcoritor, delicat, roz pudrat,  cu arome fructate de zmeură, cireșe, grepfruit și note trandafirii.

Este promovat ca #vinderelaxare, ideal pentru prânzuri ușoare de vară. 13,5% vol.alc.

Asocieri culinare: fructe de mare –  midii sote, caracatiță la grătar cu rucola – , carne albă la grătar, quiche-uri.

Disponibil în online, pe site-ul cramei – 54 lei, în magazinele partenere online și offline specializate și în restaurante, cu precădere, în cele de pe litoral.

Aliento a obținut medalia de aur la IWCB Vinarium 2020.

Bohemian Photo – by Iuliana Olteanu

Marama Tămâioasă roză – Domeniile Coroanei Segarcea

Din colecția superbă Marama –  Domeniile Coroanei Segarcea, parfumata Tămâioasa roză, sec de data asta, din acest strugure-simbol al Segarcei  (singular în România aici) este un vin foarte frumos, lucrat. A fost produs din struguri selecționați, cu macerare peliculară a mustului, 24 de ore, urmată de fermentare la temperatură controlată timp de 30 de zile,  în cisterne de inox, la fel, la temperatură controlată, 15-18 grade Celsius. Vinul a fost maturat pe drojdii fine, timp de 3–5 luni.

Vine cu arome complexe ce dezvăluie trandafiri, dar și fructe roșii, piersici coapte, caise. Final lung, savuros. 12,8 % vol. alc.

Temperatură de servire: 11 grade Celsius.

Asocieri culinare. Proaspăt și aromat, poate fi consumat  lângă foie gras / pate de ficat, salate de vară, plăcintă de vișine, pandișpan.

Tămâioasa Roză Marama a primit dublu aur la China Wine and Spirits Awards, 2019 și aur la Los Angeles International Wine Competition, 2019.

ESte disponibil în online în magazine specializate și horeca. Preț în online: de la 51 de lei.

Cuvee Alexis – Avincis

Cupaj de Merlot (60%) si Cabernet Sauvignon (40%), sec, vine cu arome fructate tipice Merlot-ului – căpșune, cireșe de mai, dar și ușoară tentă de petale de trandafiri și o structură bună, tipică soiului Cabernet Sauvignon.

Culoarea foarte frumoasă roz – somon deschis. Buchetul aduce căpşune sălbatice şi petale de trandafir. iar gustul este apetisant, cu arome de cirese proaspete şi final înţepător. 13% vol.alc.

Temeratură de servire: 7 grade Celsius. 

De asociat cu aperitive, salate proaspete de sezon, avocado, cocktail de creveţi, fructe de mare la grătar, care albă la grătar, legume la wok.

Se  găsește în magazinele online de la 41,5 lei și îl puteți căuta și în restaurante.

Bacanta Rose Special Edition – Crama Gîrboiu

Din gama Bacanta Special Edition –  nou lansată și aceasta de Crama Gârboiu, rose-ul din Fetească Neagră vine cu note proaspete și aromate de căpșune, zmeură și cireșe, precum și cu ceva accente exotice.

“Rosé-ul are o culoare superbă cu o ușoară tentă portocalie ce vine să completeze perfect aroma de căpșune, piersică, zmeură, gref roz cu notele exotice de fructul pasiunii și lychee. Echilibrat și cu un corp suav, acest vin impresionează printr-un post gust fructat și cremos dar, mai ales, prin mineralitatea specifică zonei și aciditatea crocantă”, este el descris de LIvia Gîrboiu, proprietarea cramei și oenolog.  Vol.alc.: 12,5%.

Temperatură de servire: 8-10 grade Celsius.

Asocieri culinare: salată Nicoise, paella cu fructe de mare, homar, ton în crustă de susan, miel cu ierburi de Provence, brânzeturi.

Este un vin în ediție limitată de 3.000 de sticle. Poate fi achiziționat din e-shop-ul Cramei Gîrboiu, în magazine specializate și într-o serie de restaurante. Preț în online: de la 55 lei.