Fără categoriePodgoriiSoluții BASFȘtiri

Cum se poate preveni făinarea la vița de vie

Făinarea viței de vie este una dintre bolile periculoase, având riscul obținerii unor vinuri inferioare, slab alcoolizate și cu aciditate excesivă. Din fericire, viticultorii au la dispoziție o serie de soluții pentru a preveni apariția atacurilor de făinare, chiar și în condiții meteo dificile.

  • Cum apare făinarea viței de vie
  • Cum se recunoaște făinarea
  • Cum se poate preveni atacul de făinare
  • Tratamente cu fungicide contra făinării
  • Fungicidul Sercadis® contra făinării la vița de vie
  • Fungicidul Vivando®contra făinării la vița de vie
  • Recomandările BASF privind protecția viței de vie împotriva făinării

Cum apare făinarea viței de vie

Ciuperca Uncinula necator e responsabilă de apariția făinării. Infecțiile apar în cicluri, din primăvară până în toamnă și pot afecta toate organele verzi ale plantei. Iarna, ciuperca se găsește în mugurii plantei, sub forma miceliului de iarnă. Acesta crește în primăvară, generând alt miceliu pe care se formează stadiul conidial. Miceliul ciupercii poate rămâne în mugurii viței de vie timp de un an, până la primăvara sezonului următor, dacă infecția a afectat și lăstarii.

Cum se recunoaște făinarea

Temperaturile crescute, lumina insuficientă și gradul scăzut de umiditate pot favoriza dezvoltarea făinării în plantația de viță de vie. În luna mai, se întrunesc, în general, condițiile favorabile apariției infecției cu făinare.. Acordați o mare atenție tratamentelor din acea perioadă, protejând cultura din timp pentru perioada înfloritului.

În cazul atacurilor puternice, suprafața limbului poate fi complet acoperită de pete alb-gri, cu forme neregulate. De asemenea, pe suprafața acestora se poate vedea o pulbere fină.

În cazul în care observați o pâslă alb-cenușie pe lăstari, acesta e primul semnal de alarmă. Lăsată  netratată, făinarea poate să afecteze inclusiv florile, boabele sau ciorchinii care se vor înnegri și vor cădea în cele din urmă. Dacă făinarea afectează boabele de struguri, acestea capătă nuanțe brun-cenușii, se opresc din creștere și capătă un gust acru. Odată cu evoluția infecției, boabele se pot crăpa, lăsând sâmburii expuși.

Cum se poate preveni atacul de făinare

Prevenirea apariției făinării se poate face prin metode agrotehnice și tratamente cu fungicide eficiente, aplicate la momentul optim. În etapa de pregătire a culturii de viță de vie este bine ca terenul să fie drenat prin arătură. De asemenea, reducerea nivelului de umezeală se poate face și prin combaterea buruienilor. Un alt factor care contribuie la reducerea riscului de apariție a făinării îl constituie lucrările de legare, copilire și cârnire efectuate la momentul potrivit.

Tratamente cu fungicide contra făinării

Soluția optimă pentru protecția viței de vie rămâne însă aplicarea tratamentelor cu fungicide preventive, la momentele optime de dezvoltare a plantei. Una dintre soluțiile excelente disponibile pentru viticultori este pachetul tehnologic Sercadis® + Vivando®, de la compania BASF.

Acesta combină două fungicide inovatoare, protejând o suprafață de min. 5 hectare. Pachetul oferă și avantajul unui discount de 4% comparativ cu achiziția individuală a produselor. Pachetul tehnologic oferit de BASF conține 1 litru de fungicid Sercadis® (doza de aplicare este 0,15 litri/ha) și 1 litru de fungicid Vivando® (doza de aplicare este de 0.2 litri/ha).

Pentru informații suplimentare, puteți contacta un reprezentant BASF.

Fungicidul Sercadis® contra făinării la vița de vie

Produsul Sercadis® conține fluxapiroxad, o substanță activă de ultimă generație, care face parte din grupa substanțelor inhibitoare ale enzimei succinat dehidrogenază. Fluxapiroxadul afectează puternic germinarea sporilor ciupercii, creșterea miceliului și sporularea. Marele avantaj al acestei substanțe este structura sa moleculară care îi conferă mobilitate excelentă în plantă. Astfel, fungicidul Sercadis® are activitate acropetală și acțiune translaminară, asigurând protecția uniformă a viței de vie.

Fungicidul Sercadis® se aplică în doza recomandată de 0,15 l/ha, înainte sau după înflorit. Aplicarea în luna mai a acestui fungicid  a dovedit rezultate deosebite, protejând din timp planta împotriva atacului virulent de făinare care se poate accentua în timpul înfloritului. După aplicare, o parte din produs aderă la stratul ceros de pe suprafața frunzei, formând depozite de substanță activă. O parte dintre acestea sunt ulterior mobilizate de rouă sau ploi, fiind redistribuite pe frunză. În acest mod, planta beneficiază de protecție îndelungată.

Fungicidul Vivando®contra făinării la vița de vie

Produsul Vivando®, de la BASF, este bine cunoscut de viticultorii profesioniști. Conține substanța activă metrafenonă, din familia benzofenonelor. Aplicarea produsului se face preventiv, metrafenona blocând intrarea pătrunderea patogenului în plantă, dezvoltarea miceliului și sporularea. Fungicidul Vivando® se poate aplica în cel mult 3 tratamente într-un sezon, folosind doza omologată de 0,2 litri/ha. Se distinge printr-o acțiune sub formă de vapori care protejează atât frunzele, cât și ciorchinii.

Folosirea acestui produs oferă siguranță maximă viței de vie, nemaifiind nevoie de reaplicarea sa după precipitații, deoarece are rezistență sporită la spălare. Conform testelor, produsul este foarte rezistent la spălare, chiar și în cazul unor precipitații de 40 mm. Este flexibil în utilizare și are o compatibilitate excelentă în programele de combatere integrată a patogenilor și dăunătorilor.

Recomandările BASF privind protecția viței de vie împotriva făinării

Producătorii sau importatorii interesați să intre în concursul vinurilor ”la cutie” s-au putut înscrie în competiție până la data de 31 ianuarie, iar data limită pentru primirea probelor pentru ediția de anul acesta a fost 7 februarie 2020.

Recomandare pentru proprietarii de podgorii și specialiștii în cultura viței-de-vie: Consultați AICI tehnologia de top pentru protecția plantelor, recomandată de Agrointeligența SuperVinuri!