CrameȘtiri

Sabin Bărănceanu a înființat cea mai nordică cramă din România cu ajutorul fondurilor europene

Sabin Bărănceanu, în Crama Nordului (foto: Facebook.com/Facultatea de Agricultură USV Iași)

Crama Nordului (cel mai nordic producător autorizat de vinuri din România) este deținută de Sabin Bărănceanu, care a accesat un proiect cu finanțare europeană, nerambursabilă, în valoare de 40.000 euro, când era student la Facultatea de Agricultură USV Iași, spercializarea Ingineria şi managementul afacerilor agricole. În cadrul proiectului e-Antreprenor a avut șansa să-și împlinească visul mult mai repede, acela de a avea o cramă la Darabani, se arată într-un material publicat de Facultatea de Agricultură USV Iași.

Sabin Bărănceanu, administratorul Cramei Nordului este din localitatea Bajura, orașul Darabani, județul Botoșani, iar povestea afacerii a început din pasiunea tânărului pentru tot ceea ce înseamnă viticultură și vinificație.

”În anul 2022 am luat parte la cursurile organizate de Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi în parteneriat cu Fundația Corona, care mi-au oferit consultanță și îndrumare pe toată perioada implementării. Acolo am văzut șansa de a-mi împlini visul mult mai repede, respectiv de a avea o cramă în care să pot produce vin de o calitate cât mai înaltă, într-o zonă în care acest tip de activitate nu este dezvoltat. În urma concursului, proiectul meu a fost printre cele câștigătoare. Astfel, am accesat proiectul cu bani europeni, nerambursabili, în valoare de 40.000 de euro. Cu această sumă am reușit să achiziționez utilaje moderne necesare pentru procesul de fabricare a vinului: cisterne de inox, un desciorchinător, o presă pneumatică, un filtru și un agregat de reglare a temperaturii pentru cisterne. Povestea a prins contur, iar crama a fost înființată. Ea este situată în satul Bajura, orașul Darabani, județul Botoșani, acolo unde dețin și o mică plantație de viță de vie. Numele acesteia a plecat de la ideea că Darabani este cel mai nordic oraș al țării, ceea ce m-a făcut să o denumesc Crama Nordului”, a declarat pentru pagina de Facebook a Facultății de Agricultură USV Iași Sabin Bărănceanu, administratorul business-ului Crama Nordului.

Vinuri de la Crama Nordului

Crama este autorizată pentru producerea de vinuri, iar în acest an tânărul antreprenor a extins producția la cinci sortimente de vin. Astfel, are în portofoliu vinuri albe, roze și roșii din soiuri precum Fetească albă, Riesling și Merlot. Vinurile produse sub brandul „Crama Nordului”, sunt ambalate în sticle etichetate sau se vând vrac, totul autorizat, totul fiscalizat. Întregul business a fost posibil odată cu absolvirea unui master în domeniu, la Facultatea de Horticultură USV Iași, specializarea Tehologia și controlul calității băuturilor, tot în cadrul aceleiași Universități.

Tânărul botoșănean deține propria fitofarmacie

Când nu produce vinuri, Sabin Bărănceanu își desfășoară activitatea în propria fitofarmacie, fiind specializat în acest domeniu.

”Pentru mine, ca tânăr, să activez în acest domeniu mi se pare ceva fantastic. Deși este o lume nouă, grea și trebuie să fii foarte bun și puternic să reziști și în care am de învățat multe, eu sunt optimist și determinat să fac față oricărui obstacol. Mă simt pregătit și capabil să pot duce businessul acesta la un nivel cât mai înalt, iar Crama Nordului să devină unul dintre concurenții importanți pe piața vinurilor din România, ceea ce mi-ar oferi un nivel maxim de satisfacție în urma muncii depuse! Nu eram neapărat străin de această lume, deoarece mai dețin o afacere, o fitofarmacie în orașul Darabani, care a luat naștere înaintea Cramei, din fonduri proprii, iar aceasta mi-a dat și mai mult curaj că se poate și că-mi pot concretiza pasiunea pentru arta vinului. Planurile de viitor sunt mărețe. Îmi doresc să extind plantația de viță de vie, să dețin cât mai multe soiuri de struguri, să măresc capacitatea de producție a cramei, să achiziționez noi utilaje necesare procesului de fabricare și îmbuteliere a vinului. Realizarea acestui bussines mi se pare a fi una din cele mai bune părți a vieții mele”, încheie Sabin Bărănceanu, absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași.