Fără categorieVinuri

Vinuri românești impresionante: Balla Geza Feteasca Neagră Stonewine Hill Selection 2011

Pentru mulţi dintre cei care mă cunosc, nu cred că mai este nici un secret că sunt un mare admirator al vinurilor produse de Balla Geza. Un număr impresionant dintre acestea prezintă o combinaţie interesantă de ȋncredere debordantă ȋn sine, precizie şi o filosofie ȋn abordare ceva mai old school. Stonewine se doreşte a fi gama de vârf a producatorului şi, ȋntr-adevăr, cam toate exemplarele ȋncercate până acum reflectă o astfel de pretenţie.

Chiar dacă Furmint-ul şi Cabernet Franc-ul sunt vinurile care s-au instalat extrem de rapid şi de confortabil ȋn vârful preferinţelor personale, nu ar trebui să trecem cu vederea şi Feteasca Neagră din gama respectivă. Şi asta ȋn principal pentru că declinările soiului din această parte a ţării nu sunt atât de cunoscute consumatorilor, precum cele din Dealu Mare, de exemplu.

La nivel olfactiv, suspectul nostru s-a prezentat regulamentar, cu note de prună, vişine şi fructe de pădure, completate de aluzii condimentate şi lemnoase bine integrate ȋn peisaj. Gustativ, vinul a afişat o corpolenţă medie (la fel de regulamentar, aş putea spune), fructul a fost bine reprezentat ȋn mijlocul suculent, aciditate dozată cum se cuvine, plus ȋnţepături taninoase care conferă vinului un strop de seriozitate. Nivelul mare de alcool – 15%, dacă nu mă ȋnşel – este ascuns cu mare măiestrie şi nu devine intruziv nici o clipă. Final scurt-mediu, suculent şi destul de expresiv.

Una dintre Feteştile Negre aflate de partea luminoasă a vieţii. Un vin bine gândit şi executat, echilibrat şi fără pretenţii inutile de măreţie “artificială”. Ȋn concluzie, pot decreta că am fost plăcut impresionat de performanţa “vesticului”. Bravos!