Fără categorieȘtiriVinuri

Acord semnat între Republica Moldova și SUA pentru comerțul cu vinuri

Foto: moldova.europalibera.org

Colaborare istorică între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii! Un acord important a fost semnat recent la Washington între Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Moldovei şi Oficiul de Taxe din Statele Unite ale Americii (SUA).

Prin acesta a fost legiferat comerțul de vinuri dintre Republica Moldova și SUA, potrivit n4.md, care citează Moldpres.

La iniţiativa Secretarului de Stat american, John Kerry, reprezentanți ai 11 companii vitivinicole din Republica Moldova, proaspăt întorși din SUA, au avut întâlniri importante cu importatori şi distribuitori de vinuri americani.

Toate tranzacţiile în domeniu care se vor efectua pe viitor între Republica Moldova şi SUA se vor baza pe acordul semnat, a tranamis într-o conferință de presă, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

”Piaţa americană este una colosală şi ar putea absorbi toate vinurile din Republica Moldova. Vinurile noastre au fost foarte apreciate la Washington şi la New York. Problema este că distribuitorii moldoveni nu au potenţial financiar ca să asigure permanent prezenţa vinurilor din Moldova pe piaţa americană”, a afirmat ministrul.

Reprezentanţii companiilor vitivinicole moldoveneşti s-au aflat în SUA în perioada 26 iulie – 3 august. Vizita a fost finanţată de Departamentul de Stat al SUA.

De asemenea, Statele Unite ale Americii este cel mai mare importator de vinuri din lume, cu un consum anual de 3,4 miliarde de litri.

În 2013 vânzările de vinuri moldoveneşti pe piaţa Statelor Unite au fost de circa 660.000 de litri, cu 37% mai puţin faţă de anul precedent, din cauza unei avalanşe de vinuri dulci ieftine moldoveneşti pe piaţa SUA.