Știri

Ucraina renunță la taxele de import pentru vinurile din UE

Foto: Adevarul
Producția și importul de vinuri și spumante produse de Alexandrion, reunite sub numele de The Iconic Estate

O taxă zero urmează să fie introdusă de Ucraina la importurile de vin din țările membre ale blocului comunitar (UE28). În contextul obligațiilor asumate în acordul de asociere cu Uniunea Europeană (UE), statul vecin va elimina din 2021 taxele de import pentru vinurile produse în spațiul comunitar european.

La acest moment, scriu cei de la Reuters, citați de Agerpres, aceste taxe vamale variază între 0,4 și 0,4 euro pe litru.

„Începând din 2021, o taxă zero va fi introdusă la importurile de vin din ţările Uniunii Europene”, a spus Yekateryna Zvereva, director de dezvoltare al asociaţiei producătorilor ucraineni.

În 2019, Ucraina a achiziționat vinuri din UE în valoare de 146,7 milioane de dolari. Doar în primul semestru al acestui an, importurile de vinuri ale statului vecin au totalizat 67,9 milioane de dolari, iar exporturile de vin au atins nivelul de 6,1 milioane de dolari.

În urmă cu șase ani, Ucraina a semnat un amplu acord politic şi comercial cu UE, care a intrat în vigoare în 2017 şi a reprezentat o îndepărtare istorică de Rusia. Acordul cu blocul comunitar european liberalizează treptat schimburile comerciale, permițând Ucrainei să aibă acces liber la cei 500 de milioane de consumatori din blocul comunitar, cea mai mare şi mai bogată piaţă unică a lumii.