PodgoriiȘtiri

Viticultorii afectați de secetă au termen până la 1 septembrie să depună înștiințări la primărie

Viticultorii ale căror plantații de viță de vie sunt afectate de seceta din acest an mai pot depune înștiințări la primărie până pe 1 septembrie, urmând ca apoi o comisie de evaluare să se deplaseze în teren pentru a evalua pierderile.

Conform unui ordin comun al Ministerului Agriculturii și celui de Afaceri Interne, gradul de calamitare al fiecărei plantații afectate de secetă trebuie să se încheie până pe 15 septembrie, ca apoi, până pe 30 septembrie să fie făcută o raportare.

De precizat că ordinul publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial, mai exact vineri – 21 august, introduce și plantațiile viticole în lista culturilor care pot fi evaluate în privința gradului de afectare. Se consideră calamitată o cultură la care pierderile cauzate de lipsa precipitațiilor depășește procentul de 30%.

În baza procesului-verbal de constatare a pierderilor, viticultorii pot justifica la Finanțe scăderea producțiilor/vânzărilor, pot încasa eventuale despăgubiri de secetă (dacă ele se vor acorda de la bugetul de stat) și, în măsura în care există o decizie la nivel local sau național, pot beneficia de facilități fiscale precum scutirea de la plata impozitului de venit agricol.

Pentru acest an, până la acest moment, nu există buget național disponibil pentru despăgubirea pierderilor din podgoriile afectate de secetă.