ȘtiriVinuri

Marii producători de șampanie au avut vânzări cu 30% mai mici în primele 6 luni ale anului

Lipsa evenimentelor și resticțiile impuse restaurantelor, în special interzicerea servirii în interior, au afectat puternic piața şampaniei care a suferit pierderi de 1,7 miliarde de euro în 2020. Cei mai importanţi producători mondiali, precum Moët sau Dom Pérignon, anunţă scăderi ale vânzarilor de 30 % în primele şase luni ale anului.

Piaţa şampaniei a ajuns la 3,3 miliarde de euro în 2020, faţă de 5 miliarde în 2019. România a produs în 2018 peste 2,9 de milioane de litri de vin spumant, iar printre cei mai importanţi producători de la noi sunt: Zarea, Casa de Vinuri Cotnari şi Jidvei, conform Ziarului Financiar.

Thibaut, membru al organizaţiei care reprezintă 16.000 de producători de vinuri declară că este imposibil să-i spui naturii să nu mai producă struguri şi că pierderile sunt enorme. „Trecem printr-o criză pe care noi o evaluăm ca fiind mai mare decât Marea Criză Economică. Totuşi, da, putem fi puţin mai optimişti în ceea ce priveşte rezistenţa industriei şampaniei. Avem 300 de ani de istorie, trecând peste diferite crize şi găsind soluţii inovative să trecem peste”, a declarat Thibaut le Mailloux, reprezentant din partea producătorilor de şampanie.