Fără categorieȘtiri

Ovidiu Gheorghe: ”Ministrul a plecat de la întâlnirea cu viticultorii după 3 minute. A zis că nu se pricepe la vin!”

Ministrul Adrian Oros (foto: InquamPhotos-Octav Ganea)

Întâlnirea ce a avut loc astăzi, joi – 20 august, între întreprezentanții sectorului vitivinicol și Adrian Oros, a rămas “fără niciun rezultat concret, poate doar cu niște promisiuni, ca de obicei”, a spus pentru SUPERVINURI.RO, Ovidiu Gheorghe, președintele Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR).

“Cu atât mai mult cu cât domnul ministru Oros stat trei minute cu noi și a plecat, după ce l-am întrebat dacă e mulțumit cu absorbția fondurilor europene pentru programele de promovare  a vinurilor. A luat niște cifre, s-a uitat, a văzut că absorbția a scăzut din 2014 la 25% față de 100% și a zis că nu se pricepe la vin. Să le transmiteți producătorilor că Ministrul Agriculturii a zis că nu se pricepe la vin. Dar din punctul meu de vedere, acesta e un titlu: <<Ministrul Oros a stat 3 minute cu reprezentanții sectorului vitivinicol>>”, a precizat Ovidiu Gheorghe, președintele Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR).

Întâlnirea s-a desfășurat mai departe cu secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru, reluându-se discuțiile despre nevoia de reducere a birocrației în ceea ce privește accesarea fondurilor europene. “Producătorii nu mai depun proiecte din cauza birocrației. Aceasta a crescut din cauza recomandărilor foarte stufoase făcute după un audit al Curții de Conturi. Am cerut anterior o listă de soluții de debirocratizare, am vorbit și acum despre acestea, dar se pare că nu le avem”, a precizat Ovidiu Gheorghe.

Șanse minime să se acorde despăgubiri de secetă

Fără rezultat s-a discutat și despre acordarea de despăgubiri pentru viile afectate de secetă, cum este cazul, în special, a celor din Dobrogea – multe grav afectate, cu până la 100% anul acesta. Se pare însă că acest fenomen nu intră în grija autorităților, iar “șansele de  a fi acordate despăgubiri sunt minime spre deloc”, a precizat Ovidiu Gheorghe.

Alt subiect vizat a fost lipsa codul CAEN 1102 (fabricarea vinului) din Ordonanța 130 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene. “Am înțeles că Ministerul Economiei ar fi scris Ministerului Agriculturii că acest cod ar fi  exceptat prin Regulament European. Nici aici nu am primit vreun argument pertinent juridic, s-a pomenit de alte activități legate de comercializare de tutun, fără nicio legătură și nici nu nu ni s-au oferit criteriile de selectare a anumitor coduri CAEN. În schimb, se pare că alte activități precum închirierea de casete și CD-uri și vânzarea de muniție și arme sunt eligibile”, a mai spus Ovidiu Gheorghe.

Alt subiect a fost acordarea de sprijin financiar pentru distilarea de criză, pentru care termenul de depunere a dosarelor este 25 septembrie, însă legislația nu este clară.

O altă problemă pe agendă ar fi fost blocajul din sectorul HORECA cu impact devastator asupra vânzărilor multor crame, dar care nu s-a mai discutat. Ovidiu Gheorghe a ținut să precizeze că această situație eprezintă o altă pierdere pentru viticultori: “Dacă HORECA s-a dus în cap și distribuția s-a dus în cap și producătorii la fel. Au scăzut vânzările din restaurante, din evenimente – sunt pierderi. Poate au mers vânzările în retail, dar una e vinul de retail, altul e cel de HORECA”.

SUPERVINURI.RO așteaptă din partea Ministerului Agriculturii o comunicare oficială despre discuțiile avute astăzi, 20 august, cu reprezentanții sectorului vitivinicol. O vom publica imediat!