ȘtiriVinuri

Charme, primul spumant Alira, realizat împreună cu Casa de Vinuri Cotnari, prezentat la Agrointeligența SHOW

Alira Flamma Charme 2019, primul vin spumant al cramei Winero – Alira, recent lansat, a fost prezentant în emisiunea Agrointeligența Show, joi 23 iulie, de Valentin Ivănescu, CEO Winero Crama – Alira. Spumantul este rezultatul unei colaborări între crama dobrogeană Winero și Casa de Vinuri Cotnari –  cupaj de Fetească Albă și Frâncușă – aceasta din urmă adusă de pe plaiuri moldovene.

“Prin această colaborare cu prietenii noștri de la Casa de Vinuri Cotnari, am încercat să păstram și să ne unim forțele pe piața de vinuri din România să colaborăm noi între noi, ca producători de vinuri din România, fiecare cu atuurile sale, să creăm împreună plus valoare pentru consumator”, a spus Valentin Ivănescu.

Charme este un spumant sec, realizat prin metoda Charmat, 11,5 vol.alc. Am putut observa împreună perlajul frumos, fin, susținut, culoarea galben cu irizații verzui, iar notele de degustare au picat exact pe descrierea vinului de pe site-ul cramei. Nas de strugure proaspăt cules și flori de camp, gust fresh, vivace,  arome de piersică pârguită și mere verzi, bine coapte și aromă discretă de pâine prăjită. Postgust lung, susținut de arome.

Charme a fost descris de moderatorii emisunii și de invitatul nostru ca “un vin extraodinar de plăcut, care poate fi savurat în orice moment, bine răcit, evident – la maximum 6°C.

În ceea ce privește targetul noului vin, Valentin Ivănescu ne-a precizat că este conceput “mai degrabă pentru consumatorii de retail care preferă  vinurile ceva mai prietenoase, din punct de vedere al restului de zahăr” (25 g / l n.a.; din acest motiv, el a fost degustat după alte două vinuri ale cramei Alira – Sauvignon Blanc și Rose – Flamma și nu la începutul degustării, pentru a nu acoperi cumva din aromele celorlalte  vinuri cu rest de zahăr mult mai mic).

“Pentru cei care sunt pasionați de drodie, de aromele autolitice, acest spumant poate părea ceva mai dulce. Însă piața l-a primit foarte bine și mă bucur că am găsit acest echilibru între aciditate și rest de zahăr, astfel încât să-și poată etala prospețimea. Simțim Frâncușa, aciditatea din zona Moldovei, pe lângă acest ușor dulce”, a mai precizat reprezentantul cramei Alira.

Potrivit lui Valentin Ivănescu, totodată, vinul a fost conceput, în special, pentru  acei consumatori care cunosc oarecum crama dobrogeană și, implicit, gama Flamma – pentru retail.

Alira Flamma Charme 2019 este disponibil și pe e-shopul Alira – la prețul de 32 de lei (redus, de la 39 lei)

Pe lângă acest spumant, alte trei vinuri din gama Flamma au fost prezentate în emisiunea de joi seară, 23 iulie: Sauvignon Blanc, Rose și Roșu Savuros. Dacă nu ați avut timp să o urmăriți live, este disponibilă pe pagina noastră de facebook.