EvenimenteȘtiri

VITICON 2020. Evenimentul a reunit peste 180 de viticultori și producători de vin interesați de noile tehnologii din viticultură

Cea de-a doua ediție a Conferinței Viticulturii Românești – VITICON 2020, organizată în data de 24 februarie, la Poiana Brașov, de către Agricover, unul dintre principalii jucători din agribusiness-ul românesc, a reunit peste 180 dintre cei mai performanți viti-vinicultori, alături de specialiști și reprezentanți ai celor mai mari companii producătoare de tehnologii și soluții integrate pentru protecția plantelor.

Pe parcursul celor două sesiuni de discuții moderate de către Cătălin Păduraru, expert piața de vin și președinte VINARIUM International Wine Contest, au fost discutate schimbările aduse de reforma Politică Agricolă Comună (PAC) în sectorul viticol, tendințele pieței la nivel național și European, dinamica pieței de vin în România, cele mai inovatoare tehnologii pentru creșterea productivității și, nu în ultimul rând, au fost prezentate soluțiile specializate de finanțare și de creștere a producției pentru un sector viticol competitiv.

“Sunt încântat să constat că această conferință a devenit o tradiție și a căpătat forța necesară pentru a reuni într-un număr atât de mare viticultori, producători de vin, reprezentanți ai cramelor, oenologi și experți din Lumea Vinului. Reușim astfel să ne apropiem de un obiectiv comun, acela de a construi împreună un brand viticol pentru România. Chiar dacă mai sunt mulți pași de făcut, consider că primul a fost parcurs cu succes. Am convingerea că ne vom aduna și mai mulți, iar autoritățile vor înțelege și vor sprijini concretizarea demersurilor noastre pentru a putea afirma cu mândrie că pe acest teritoriu se produce vin – din VITIS VINIFERA – încă de acum 7.000 de ani”, a declarat Cătălin Păduraru, expert piața de vin și președinte al VINARIUM International Wine Contest.

În ce privește atitudinea consumatorilor din sectorul de vin, conform celor mai recente date prezentate de către Nielsen România, doar 25% dintre români sunt siguri că un vin scump își merită prețul. 32% dintre consumatori aleg un vin mai scump doar atunci când se întâlnesc cu colegii de muncă, iar 30% atunci când sărbătoresc un eveniment important, aniversare sau promovare.

În preferințele de consum, vinul câștigă teren în fața berii și a băturilor alcoolice tradiționale cu 13% în 2019, față de 12% în 2018 și 2017. În 2019, vinul alb a fost prima alegere a consumatorilor, iar vinul roșu a pierdut volume importante în favoarea rose-ului. În continuare, vinul demidulce este favoritul consumatorilor la nivelul total al pieței, inclusiv mass-market, însă s-a conturat o creștere  semnificativă și pentru vinul sec.

În ce privește ambalajul, piața este dominată de cel din sticlă, iar cantitatea preferată în România este de 0,75 litri, conform datelor de retail audit Nielsen.

VITICON 2020 și-a desemnat și un câștigător în urma unei degustări de vinuri ad-hoc, cei doi reprezentanți ai Cramei Ur din Bihor, Ur Sigismund și Ur Zsigmond, tată și fiu, urmând să aibă parte de o experiență unică oferită de către Agricover, o excursie pe drumul vinului, în Franța.

Cele mai importante companii de tehnologii din agribusiness – Adama, Bayer, Corteva, Intermag, SummitAgo – au fost prezente și au vorbit despre soluțiile eficiente de scădere a costurilor de producție la hectar și despre cele mai noi și performante tratamente pentru cultura de viță de vie.

Agricover S.A. este subsidiară a Agricover Holding – principalul jucător din agribusiness-ul românesc, cu o activitate de peste 20 ani în acest domeniu. Din Holding mai fac parte Abatorul Periș SA, entitate nou înființată în aprilie 2019 în scopul derulării operațiunilor de Agri-Food din cadrul grupului și Agricover Credit IFN S.A., prin care se derulează activitatea de Agri-Finance. Cu un model de business puternic integrat, Agricover este o verigă cheie ce susține eficiența întregului lanț valoric din agricultură, oferind soluții specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din România.