Fără categorieVinuri

Vinuri româneşti impresionante: Paganus Fetească Neagră 2007, Domeniile Urlaţi

Foto: lessassys.blogspot.com

Culoare: rubiniu intens, dar nu din cale afară de întunecat.

Nas: aici a venit surpriza: nici o urmă de lactate, caşcaval sau mai ştiu eu ce produse de genul acesta, des întâlnite de mine la multe Feteşti Negre. Se simte puţin lemn (se pare că vinul a fost uşor chipsuit), dar este bine integrat. În rest, un nas tipic: fructe roşii de pădure, prună (dar nu afumată), piper măcinat, puţin tutun aromat, cireşe, niscaiva note pământoase. Totul servit în cantităţi rezonabile, fără mare tam-tam. După vreo 2 ore de aerare, şi-au făcut apariţia şi unele aluzii cerneloase.

Gust: corp mediu, destul de feminin, atac decent care te învăluie subtil, note dominante de fructe roşii, cireşe şi condiment. Taninurile sunt şlefuite, iar aciditatea este la un nivel ridicat, conferind o notă de prospeţime vinului. Alcool-ul de 14% este neaşteptat de bine integrat. Final mediu, dominat de accente puternic piperate şi puţin tutun. În schimb, post-gustul este destul de persistent, prezentând o vinozitate şi o suculenţă foarte placute.

Astfel de feteşti negre sunt destul de rare în peisajul mioritic. De obicei, am observat o tendinţă a multor producători de a chinui acest soi cu o baricare excesivă, cu o extracţie de multe ori peste limitele suportabilului şi cu o textură glicerinoasă, oarecum nenaturală. Paganus scoate foarte bine în evidenţă virtuţile native ale soiului şi îi permite acestuia să şi le etaleze într-un mod cât mai natural cu putinţă. Nimic forţat, doar un vin delicat, echilibrat, mediu ca intensitate şi delicios. Din păcate, acest vin a fost un soi de “one hit wonder” în panoplia celor de la Domeniile Urlaţi; ulterior, am avut parte de exemplare complet diferite ca stil, departe de plăcerea oferită în cazul de faţă.

Producătorii sau importatorii interesați să intre în concursul vinurilor ”la cutie” s-au putut înscrie în competiție până la data de 31 ianuarie, iar data limită pentru primirea probelor pentru ediția de anul acesta a fost 7 februarie 2020.

Recomandare pentru proprietarii de podgorii și specialiștii în cultura viței-de-vie: Consultați AICI tehnologia de top pentru protecția plantelor, recomandată de Agrointeligența SuperVinuri!