PodgoriiȘtiri

Ministrul Petre Daea în fața dezastrului din Dealu Mare: ”S-au lansat 16 rachete antigrindină, dar natura a fost mai puternică”

Foto: www.republikanews.ro

Ministrul agriculturii Petre Daea s-a deplasat în județul Prahova, acolo unde grindina a făcut ieri, marți – 30 aprilie, pagube pe suprafețe întinse de viță-de-vie. Daea a declarat că sistemul antigrindină a funcționat, că s-au lansat 16 rachete, dar că acestea nu au avut efect din cauza înălțimii prea mari la care s-au format bucățile de gheață.

Urmează tratamente cuprice la vița-de-vie afectată de grindină

Petre Daea a mers la una dintre podgoriile afectate de căderile de grindină din Dealu Mare, la plantația familiei Bolgiu  – care deține Casa Bolgiu, după cum reiese din imaginile publicate de presa locală. ”Sunt aici într-o fermă unde sunt în jur de 100 de hectare și jumătate a fost afectată. Specialiștii au stabilit să intre, când timpul va permite, la tratament cu substanțe cuprice pentru a cicatriza rănile produse. Sigur că producția e afectată, vom vedea gradul de afectare urmărind evoluția de aici încolo„, a spus ministrul într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Citiți și: Grindina a făcut prădăd în Dealu Mare. Sistemul antigrindină n-a funcționat!

Despre situația găsită în teren, Daea a recunoscut că ”o parte din suprafață a fost afectată”: ”Cu specialiștii, la fața locului, stabilim măsurile tehnice ce trebuie luate în continuare în așa fel încât să putem să dirijăm vegetația în plantație și să corectăm ce a stricat natura. Într-un cuvânt, suntem acolo unde este nevoie și specialiștii acționează indiferent de zi, de oră, de vreme”.

Foto: www.republikanews.ro

Ministrul Daea nu a dorit să comenteze acuzațiile vicepremierului și ministrului mediului Grațiela Gavrilescu, cea care i-a acuzat responsabilii de sistemul antigrindină (aflat în subordinea Ministerului Agriculturii) că nu au acționat pentru a proteja suprafețele viticole și pomicole din județul Prahova, în ciuda Codului portocaliu emis de ANM pentru fenomene pericoloase, inclusiv grindină. ”Nu vreau să comentez ce a spus doamna vicepremier. (…) Aseară, azi-noapte, astăzi am stat de vorbă cu specialiștii din domeniu care mi-au spus după episodul de ieri, când în această zonă s-au lansat 16 rachete care n-au putut să facă față situației date întrucât formațiunile de gheață s-au realizat undeva la 11.000 de metri înălțime, iar lansatoarele noastre de grindină acționează până la 8.000 de metri. Iată că am fost puși într-o situație fără precedent: nu s-a întâmplat niciodată în România ca să fie grindină înainte de 1 mai. Noi am fost pregătiți încă din 15 aprilie, urmare a acestei pregătiri, ieri s-a activat sistemul antigrindină și au fost lansate 16 rachete, dar din nefericire fără rezultat”, a spus Petre Daea.

Ministrul Daea consideră în continuare că rachetele antigrindină sunt eficiente, deși, de data aceasta, lansarea lor s-a dovedit în zadar. Despre sistemul național de protecție împotriva pietrei, șeful de la MADR a spus: ”A fost și este eficient pentru că știm că de ani buni din zonele acestea s-a adunat întreaga producție de struguri. Și anul trecut și acum doi ani, activând aceste instalații am putut proteja, dar iată că acum natura a fost mai puternică”.

Vă reamintim că ieri, 30 aprilie, județul Prahova – zona Dealu Mare, mai ales, a fost puternic afectat de căderi de grindină. Mai multe importante podgorii au făcut publice imagini cu dezastrul lăsat în urmă de piatra ce a căzut deasă și de dimensiuni considerabile, rănind vița-de-vie pornită în vegetație. Proprietari de plantații viticole susțin că sistemul antigrindină nu a fost pus în funcțiune și nimeni din zonă nu a auzit rachetele lansate care, de regulă, sunt foarte zgomotoase.