PodgoriiȘtiri

Finanțare pentru afacerea cu vinuri. Cu cât se ipotechează un hectar de viță de vie

Finanțarea afacerilor cu vinuri este una dintre marile provocări ale proprietarilor de crame și podgorii românești. Cu investiții continue, cash flow problematic de cele mai multe ori, producătorii de vinuri apelează la credite pe perioade scurte sau medii de timp, fiind interesați mai ales de sume care să le permită acoperirea cheltuielilor continue, care să le asigure capitalul de lucru.

Subiectul finanțării în sectorul vitivinicol a fost abordat luni, 15 aprilie, la Poiana Brașov, în cadrul VITICON 2019 – Conferința Viticulturii Românești. În cadrul evenimentului, Robert Rekkers, Directorul Agri-Finance Agricover, le-a vorbit participanților despre modalitățile în care pot accesa un credit prin intermediul acestei instituții financiare nebancare ce și-a propus să finanțeze sectorul agricol cu 1,8 miliarde de lei în 2019.

Agricover ajută fermierii să aibă acces la capital de lucru cu finanțare pe termen lung din partea unei instituții nebirocratice și rapide. Acesta este rolul nostru, să finanțăm fermierii”, a spus Robert Rekkers.

O mare parte din producătorii de vin deja au credite bancare

Rezultatele evaluării pe care o face instituția de finanțare este un element decisiv în aprobarea dosarului de creditare. ”Dacă ne uităm prin ochii unui finanțator analizăm atât calitativ, cât și cantitativ, analizăm partea de experiență, dar și partea privind gradul de îndatorare – pentru că aveți credite deja, toți au venit la dumneavoastră să vă ofere fonduri structurale. O mare parte dintre dumneavoastră sunteți deja îndatorați și acest lucru crește riscul și o să vedeți că va fi din ce în ce mai dificil să aveți acces la finanțare din partea sectorului bancar, mai ales că acest sector este lovit în ultimul timp de o serie de măsuri. Noi ca IFN reprezentăm în acest moment un partener mai natural și mai normal pentru dumneavoastră pentru că avem un apetit de risc: înțelegem că aveți un grad mare de îndatorare, dar vedem și profitabilitatea acestei afaceri, vedem ce tehnologie aplicați dacă investiți și suntem alături de dumneavoastră. Noi suntem o instituție nebancară, dar avem surse proprii”, a arătat Rekkers de ce un IFN este o soluție mai accesibilă pentru finanțarea afacerilor din sectorul viei și vinului.

Conform prezentării Agricover Credit IFN, principalele repere ale finanțatorilor sunt:
– Tipul și vârsta plantației de viță de vie;
– Gradul de dotare cu mașini, utilaje și echipamente;
– Tehnologia specifică aplicată;
– Gradul de îndatorare;
– Canalele de valorificare a producției;
– Profitabilitatea afacerii.

Lucian Neagu, director comercial al Agricover Credit IFN, a vorbit despre creditele garantate pentru finanțarea capitalului de lucru, acest tip de credite fiind destinate cheltuielilor de producție – inputuri, leasinguri, salarii și orice alte cheltuieli curente, și care se pot garanta cu gaj pe active mobile (mașini, utilaje, echipamente de procesare etc.) sau cu ipotecă pe teren. În cazul acestei ultime variante, s-au prezentat și valorile aproximative ale finanțării ce se poate accesa prin Agricover pentru suprafețele cultivate cu viță de vie. ”Valoarea finanțată cu ipoteca pe teren diferă. Evaluăm la 3.000 – 5.000 euro pe hectar pentru o plantație veche care nu a intrat în proces de reconversie, și 7.000 – 9.000 euro pe hectar pentru plantații noi, pe rod. Acestea sunt repere generale, bineînțeles că ele vor fi evaluate în funcție de fiecare plantație”, a arătat Lucian Neagu.

Creditele fără garanții, până la 1.500 de lei pe hectar

Agricover Credit IFN oferă și credite negarantate, foarte atractive pentru antreprenorii care sunt în căutarea unui împrumut rapid. ”Avem un apetit de a ne expune pe formula aceasta de finanțare de până la 1.500 de lei pe hectar, bani destinați la fel cheltuielilor curente, achiziții de inputuri, motorină, îngrășăminte și orice alte cheltuieli de zi cu zi”, a explicat directorul comercial al Agri-Finance Agricover.

Un specific al Agricover este cel al creditului pentru motorina utilizată în agricultură, dar și a faptului că fiind un mare distribuitor de inputuri agricole (fertilizanți, erbicide, fungicide, adjuvanți etc.), compania oferă viticultorilor produsele de care au nevoie, plata făcându-se la recoltă sau la valorificarea producției, conform contractului de finanțare. ”Avem un program special de distribuție de motorină cu finanțare. Prin creditare, motorina se achiziționează când aveți nevoie și o plătiți la scadență, atunci când dumneavoastră valorificați producția și încasați banii. Acest lcuru este valabil și pentru îngrășăminte. Aici facem echipă cu colegii noștri din distribuție”, a declarat Lucian Neagu.

Finanțări pe cinci ani pentru investiții

Poate cea mai importantă componentă în finanțarea unei afaceri este cea dedicată investițiilor. Și aici, oficialul Agricover Agri-Finance, Lucian Neagu, a explicat procedura și condițiile acordării unui credit: ”Partea investițională pentru orice nevoie de achiziție de mașini noi, echipamente, utilaje specifice – avem finanțări pe termen mediu la un an până la 5 ani, în lei sau în euro, depinde de unde vă achiziționați respectivul utilaj, cu avans începând de la 10% pentru finanțările în lei și de la 15% pentru finanțările în euro”.

De subliniat că atât condițiile, cât și dimensiunea finanțării se negociază direct cu reprezentanții Agricover, aceștia având disponibilitatea de a se deplasa în exploatație sau în cramă pentru a discuta, analiza și a găsi cea mai bună soluție pentru sprijinirea afacerii. Pentru mai multe detalii despre finanțarea afacerilor din sectorul vitivinicol sau pentru datele de contact ale reprezentanților Agricover, accesați site-ul www.agricover.ro.