CrameVinuri

Vinuri româneşti impresionante: Prince Stirbey Sauvignon Blanc “Vitis Vetus” 2009

Despre Vitis Vetus nu mai sunt prea multe de spus. S-a impus clar ca unul dintre vinurile albe româneşti de top, şi pe bună dreptate. Editia din 2009 nu face decât să întărească afirmaţia anterioară.

Nasul destul de intens aduce în prim plan note puternic florale, de grapefruit, soc, fagure de miere şi o idee de muşeţel. După contactul cu aerul, ies la suprafaţă aluziile de ardei gras şi tentele minerale. Gustativ, vinul prezintă o densitate şi o rotunjime excelente, concentraţie bună a fructului în mijlocul consistent. Aciditatea este la cote înalte, iar mineralitatea puternică vine ca un tăvălug pe finalul lung şi extrem de persistent.

Este clar diferit de varianta 2010, având o alură ceva mai atletică şi un caracter mai “gras” şi fructat. 2010 este mult mai reţinut în arome, auster şi mineral. 2009 este la fel de impresionant, dar într-un registru uşor diferit. Nu poate decât să mă bucure această variaţie de la an la an, mai ales într-un timp în care multe vinuri sunt ca trase la indigo, indiferent de condiţiile specifice unei recolte.