CrameFără categorie

Sarica Niculițel a preluat de la Vinarte brandul Prince Matei și crama Villa Zorilor din Buzău

Producătorul dobrogean Sarica Niculițel a preluat crama Vinarte din Buzău, Villa Zorilor, recunoscută pentru producerea vinului Prince Matei – unul dintre cele mai cunoscute și medaliate branduri locale de vin. Tranzacţia are o valoare de 1-2 milioane de euro, conform datelor din piaţă.

“Azi, 11 februarie 2019 s-a încheiat tranzacţia prin care Domaine Vinarte SRL (Vinarte) a transferat integral către Domeniile Prince Matei SRL (firmă controlată de acţionarii Sarica Niculiţel) întregul patrimoniu al afacerii (producție de struguri și vin) desfasurată în Zoreşti, regiunea Dealu Mare”, au declarat cele două părţi, potrivit Ziarul Financiar.

În urma acestei tranzacții, producătorul dobrogean care are deja o poziţie puternică pe segmentele de vin alb şi roze, urmează să își consolideze şi zona de vin roşu.

Patrimoniul transferat conţine 90 de hectare de viţă de vie, terenurile şi clădirile, echipamentele, întreg inventarul, mărcile, fondul comercial şi toate activele care au legatura cu afacerea desfăşurată în Zoreşti şi în regiunea Dealu Mare, mai spun părţile. Tranzacţia, pe lângă altele, include şi transferul mărcii Prince Matei.

Producătorul de vin Vinarte avea în total trei crame – Stârmina (Mehedinţi), Bolovanu (Sâmbureşti, Olt) şi Villa Zorilor (Dealu Mare, Buzău). Tranzacţia implică doar crama din Dealu Mare, compania urmând a rămâne în continuare cu celelalte două crame unde sunt produse branduri precum Soare sau Prince Mircea.

Istoria Vinarte începe în anul 1998, când oameni cu istorii diferite, români, francezi și italieni, s-au decis să construiască împreună o companie care să aducă vinurile bune românești pe buzele tuturor. Șansa de a crea vinuri remarcabile cu personalități distincte a convins asociații să achiziționeze trei domenii viticole, respectiv Villa Zorilor, Bolovanu și Stârmina. Activitatea producătorului de vin este admi­nistrată de compania Domaine Vinarte cu afaceri de 2,8 milioane de lei în 2017.

Citiți și: SERGIO FALESCHINI: VINARTE a ieșit din insolvență. Putem relua INVESTIȚIILE în cultură!

Podgoria Sarica Niculiţel este cea mai veche podgorie a Dobrogei. Producătorul de vin dobrogean este controlat de câţiva ani de familia omului de afaceri Marius Iliev şi executivul român Radu Bugică. Aceștia au cumpărat compania Viticola Sarica Niculiţel în urmă cu trei ani de la firma spaniolă Invarsa care se afla în insolvenţă. În 2017, Sarica Niculițel a avut afaceri de 6,4 milioane de lei. Pe cele circa 1100 ha ale podgoriei Sarica Niculițel sunt amplasate trei centre viticole diferite. Principalul centru viticol este Niculițel, de unde și numele întregii podgorii, secondat de centrele Măcin și Tulcea. În portofoliul porducătorului dobrogean se găsesc branduri renumite precum Via Viticola Aligole, Sarica, Sarica Essentia Cuvee 4 Sfinți, Sarica Black Label, Caii de la Letea.