Fără categoriePodgorii

De ce n-au trecere în România butașii de viță de vie din Republica Moldova

Românii care înființează vii cu butași moldovenești pierd subvențiile

Materialul săditor viticol produs de pepinierele din Republica Moldova poate ajunge pe piața din România, dar, în realitate, nu se comercializează la noi.

Jurnaliștii moldoveni de la Timpul.md au dezvăluit faptul că butașii de viță de vie produși de pepinierele de peste Prut nu pot fi cumpărați și folosiți de românii care vor să acceseze fonduri europene întrucât legislația din România nu permite folosirea materialului săditor provenit din afara Uniunii Europene.

Această situație a fost prezentată în presa de peste Prut după ce proprietara unei pepiniere din Republica Moldova, care produce butași de viță de vie, s-a lovit de mai multe piedici atunci când a dorit să exporte material săditor în România.

“Noi am vrut să ne reorientăm către piața europeană, căci avem foarte mulți clienți din România. Aceştia vor să cumpere material săditor viticol și întreabă despre procedurile de exportare, pentru a putea folosi ulterior banii europeni pentru subvenționare. Din păcate, acest lucru este imposibil. Ne-am adresat cu o solicitare chiar la Ministerul Agriculturii din România și ne-au răspuns că, atâta timp cât R. Moldova nu are un acord în acest sens cu UE, nici noi nu putem să exportăm pe piața europeană. În această situație se află toți producătorii de butași de la noi”, susține Dina Buțan, proprietara unei pepiniere de butași de viță de vie.

Producătorii de vin din România pot cumpăra butași moldovenești, însă în cazul în care aceștia înființează plantații cu material săditor produs în Republica Moldova, se pierde eligibilitatea pentru finanțările europene.

Totuși, există însă și viticultori români care nu mizează neapărat pe banii de la UE pentru micile parcele, iar pentru aceștia, materialul săditor adus din Republica Moldova este o soluție întrucât este de calitate și la un preț bun. Astfel, în 2018, Republica Moldova a exportat către România 20-30 de mii de plante, a declarat un directorul uneia dintre cele mai mari pepiniere viticole din Republica Moldova.

Același director de pepinieră consideră că problema exportului de material săditor viticol din Republica Moldova în Uniunea Europeană poate fi soluționată pe două căi: “Dacă ne referim la soiurile clasice, care există în UE în varianta certificat, acestea pot fi produse și la noi. Totuși, pentru a le putea exporta peste Prut, România ar trebui să facă modificări legislative și să permită intrarea materialului certificat din Republica Moldova. În ceea ce privește exportul soiurilor autohtone, destul de solicitate pe piața românească, problema urmează să fie soluționată în R. Moldova. Pentru că Institutul Științifico-practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare ( IȘHPA) trebuie să producă soiurile date în varianta certificat. Atât timp cât acest lucru nu se va întâmpla, vor exista probleme la export”.

Jurnaliștii moldoveni au stat de vorbă și cu Vasile Luca, secretarul de stat în domeniul politicilor și produselor de origine vegetală al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care a spus că un acord bilateral cu România în privința exporturilor de material săditor viticol nu este posibil: „România este partenerul nostru strategic, dar să nu uităm că e un stat european și trebuie să respecte toate cerințele stabilite la nivel european. Astfel, un acord bilateral în domeniul controlului fitosanitar nu este posibil, deoarece, atât timp cât R. Moldova are Acord de Liber Schimb și Acord de Asociere cu UE, se aplică aceleași prevederi pentru toate țările UE”.

Secretarul de stat a mai spus că ministerul Agriculturii din Republica Moldova depune toate eforturile necesare pentru a soluționa această problemă cât mai curând posibil: “Materialul semincer a obținut deja accesul liber pe piața Uniunii Europene, iar pe domeniul materialului săditor, inclusiv cel viticol, se lucrează la momentul actual. Este un efort comun și, în mare parte, intră în competența Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor să pregătească un dosar detaliat, care este pe ultima sută de metri. După prezentarea acestui dosar, va urma un audit din partea autorităților competente din UE. Și abia după această etapă, Republica Moldova va putea fi recunoscută ca țară care poate exporta material săditor în regim liberalizat pe piața europeană”.