ȘtiriVinuri

Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului are un nou director general

Spaniolul Pau Roca e noul director general al OIV (foto: www.oiv.int)

Spaniolul Pau Roca, 61 de ani, este, începând cu acest an, noul director general al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, OIV. El va elabora planul strategic al organizaţiei pentru următorii cinci ani, cu accent pe noile tehnologii şi pe noile modalităţi de comunicare.

Expert în vin, dar şi în ulei de măsline
Cu o diplomă în biologie şi cu specializare în administraţie şi afaceri, Pau Roca este reprezentantul Spaniei la OIV din 1992, fiind preşedinte şi vicepreşedinte în diverse grupuri de lucru din cadrul organizaţiei. Tot din 1992 este secretar general al Federaţiei Spaniole a Vinului (FEV). În afară de spaniolă şi catalană, vorbeşte curent franceza şi engleza. Cunoaşte bine sectorul vitivinicol global şi se laudă cu o carieră profesională bogată, care include cercetarea ştiinţifică în domeniul oceanografiei şi expertiza în domeniul producţiei de ulei de măsline.

Noile tehnologii vor schimba radical economia
Noul director general a preluat funcţia pe data de 16 ianuarie, ocazie cu care a ţinut un discurs. Domnia sa a spus că se simte responsabil pentru întreaga echipă OIV şi pentru fiecare din ţările membre ale organizaţiei. A subliniat rolul noilor tehnologii şi a noilor modalităţi de comunicare. OIV ar trebui să-şi însuşească aceste noi unelte şi inovaţii, a mai subliniat Roca. Generalizarea noilor tehnologii va transforma radical economia şi relaţiile juridice, a mai adăugat Roca. Noile forme de de stocare, de criptare şi de transmitere a informaţiilor, securizarea şi distribuţia bazelor de date şi a metadatelor vor schimba radical mediul în care trăim, a spus Roca.

Provocări pentru următorii cinci ani
Noul director general a reamintit că misiunea OIV este de a întări şi de a menţine echilibrul între pieţele consumatoare şi cele producătoare. În acest sens, organizaţia ar trebui să vegheze pentru ca procesul de reglementare să nu fie niciodată un pretext pentru a ridica bariere şi a declanşa confruntări, dimpotrivă: reglementarea ar trebui să acţioneze în favoarea consumatorilor şi în interesul producătorilor, asigurând menţinerea pluralismului şi a diversităţii. Acestea sunt provocările, 2019 fiind anul în care va fi elaborat noul plan strategic al organizaţiei. Pau Roca doreşte să propună statelor membre ale OIV o strategie centrată pe câteva axe prioritare precum: asigurarea sustenabilităţii mediului şi a sustenabilităţii sociale, economice şi culturale a sectorului vitivinicol, digitalizarea sectorului, furnizarea de servicii către statele OIV menite să asigure dezvoltarea producţiei şi a schimburilor comerciale. La final, noul director general a invitat guvernele statelor membre să-şi alcătuiască delegaţiile din persoane competente, pentru a participa la grupurile de experţi care se vor reuni în aprilie. Astfel, delegaţii vor contribui în mod activ la schimbul de expertiză colectivă, care constituie fundamentul OIV.