Știri

A încetat din viață Dr. Ion Pușcă, primul promotor al vinului românesc după 1990

Sursa foto: Ziare.com

Lumea vinului românesc a devenit, de ieri, mai săracă. Dr. Ion Pușcă, fondatorul primelor magazine de vin din București, oenolog recunoscut internațional și dedicat promotor al vinurilor românești, a pășit în eternitate.

Cei mai mulți iubitori de vin l-au descoperit pe dr. Ion Pușcă abia după 1990, pe măsură ce deschidea primele magazine specializate de viin din București (Piața 1 mai, Piața Unirii, b-dul Virtuții). Când era de fță, nu exista vreo întrebare rămasă fără răspuns, nu era vreun vin vândut fără o bucată de poveste… Să te fi ferit Cel de Sus să fii grăbit și să fi avut dr. Pușcă poftă de vorbă! Celor care se dovedeau cu adevărat interesați de vin le deschidea ușa casei, unde aveau loc de câteva ori pe săptămână cine de inițiere, în care învățai cum se gustă vinul, cum se bea și, mai ales, cât se bea. Oamenii îi părăseau casa râzând, zâmbind, dar niciodată clătinați…

Extrem de activ pe piața internațională încă de dinainte de 1989, dr. Pușcă a ajutat mulți dintre membrii noii generații de producători de vin, punându-i în legătură cu școli de viță-de-vie, laboratoare pentru analiza solului, oenologi și facultăți din Franța și Italia. Cunoscutul „părinte al șampaniei de Panciu” și-a lăsat amprenta și în rândul jurnaliștilor, mai ales a jurnaliștilor de vin, pe care a avut grijă să-i învețe despre importanța soiurilor românești, la fel de mult în teorie, dăruindu-le cărți importante (nu doar pe ale sale, ci și vechi ampelografii, studii și cursuri academice), cât – mai ales – în practică, prin degustări.

Biografie selectivă:

– Născut pe 18 decembrie 1941 în Satu Nou, comuna Panciu, Vrancea;

– Doctor în oenologie (1972-1977), avându-l conducător științific pe marele prof. Ștefan C. Teodorescu;

– Membru corespondent al Academiei Italiene a Viei și Vinului (1982)

– Certificat de inovator pentru introducerea tehnologiei de preparare a vinului spumant în podgoria Panciu (1968-1970);

– Membru al Asociației Franceze a Oenologilor (1980);

– Membru al Academiei Internționale  Vinului (Geneva, 1989);

– Membru al Comitetului Executiv al Organizației Internaționale a Viei și Vinului – OIV (1987-1990)

– Expert Internațional OIV (1987-1990);

– Fondator, în 1990, a primei reviste românești dedicate „științei, culturii și civilizației vinului” – Vinul Românesc;

– Premiul OIV pentru publicații științifice, în 2006, pentru cartea „Vechi soiuri românești de viță de vie”.