IMPORTANTȘtiri

Ultimele crame încep ASTĂZI culesul

La Villa Vinea, grindina a afectat grav recolta

În ciuda faptului că am avut o vară atipică, în care două luni ploioase și una foarte călduroasă au creat premisele pentru dezvoltarea putregaiului și a multor alți dăunători – recolta din acest an a fost, pe alocuri, cea mai precoce din istoria cunoscută. În schimb, pentru unele crame, recolta începe abia astăzi.

În Dobrogea, la Alira, nu cresc decât struguri pentru vinuri roșii și rose, deci este de înțeles de ce recolta a început abia ieri, cu primii struguri destinați etichetei Flamma rose, Fetească neagră și Cabernet sauvignon, urmând ca al treilea strugure din cupaj să fie cules zilele următoare.

În Transilvania, la Villa Vinea, aproape de Târnava mică, primii struguri vor fi culeși abia mâine. „Am avut nu doar ploi lungi în iunie și iulie, ci și gheață, să țină vinul rece”, glumește cu tristețe directorul general Cristian Podar, care a pierdut, pe unele parcele, până la 50% din producție.

În Moldova, la Casa de Vinuri Cotnari, primii struguri au fost recoltați încă de acum două săptămâni, însă este vorba despre struguri de pe parcele afectate din cauza ploilor, apoi au urmat strugurii pentru vinuri spumante, săptămâna trecută, iar acum culesul a intrat în ritm și va continua, dacă vremea se menține, până la ultimii struguri. „Am avut atâta ploaie încât nu se putea intra în vie pentru tratament. În iulie a plouat cât a plouat tot anul trecut”, explică Victor Deleanu, director general al CVC. „Imediat ce am putut, am desfrunzit și am tratat via, dar pe alocuri era deja târziu. E prea devreme să calculăm pierderile, dar e clar că avem ceva probleme cu Grasa de Cotnari unde, pe alocuri, boabele s-au umflat atât de tare de la ploi încât au crăpat”.

În Banat, în schimb, lucrurile au început mai devreme ca niciodată. La Miniș, Balla Geza, proprietarul Wine Princess, spune că „în 35 de ani, de când lucrez în zona asta, niciodată nu am cules primii struguri pe 9 august – Pinot Noir matur, deci și pentru rose, și pentru roșii, Pinot gris, prima tranșă de Sauvignon blanc sunt culese deja, iar acum începe campania și pentru restul. Dacă am putea, am culege toți strugurii deodată, pentru că sunt deja la maturitate”.

Tot în Banat, dar mai la sud, la Petro Vaselo, culesul a început la fel de devreme, după prima săptămână din august. „Nici noi nu am mai avut recolte atât de precoce până acum. Am cules deja albele pentru spumante, Pinot noir-ul tot pentru spumante și zilele acestea începem să culegem strugurii albi pentru vinuri liniștite. Cu toată căldura din august, cred că nu vor exista probleme semnificatve în acest an”, a declarat Ariana Negru, director de comunicare al companiei, pentru Supervinuri.ro