Știri

Top 10 vinuri din România și Moldova

Echipa de jurați care evaluează vinurile cuprinse în cel de-al treilea volum al ghidului „The Wine Book of Romania/ Cartea Vinurilor Românești” a avut, în acest an, misiunea suplimentară de a crea și un instrument destinat iubitorilor de vin: un top 10 care să cuprindă, dintre toate vinurile degustate, o „echipă” de 10 vinuri impecabile, care să reprezinte România și Moldova cu cinste, oriunde în lume.

Fără să fie un clasament propriu-zis, pentru că toate cele 10 vinuri intră în categoria 4,5-5 stele, echipa câștigătoare este formată din:

AVINCIS – Negru de Drăgășani 2015 (roșu)

CRAMA BAUER – Petit Verdot 2016 (roșu)

CRAMA RASOVA – Rose 2017

DAVINO – Flamboyant 2014 (roșu)

DOMENIILE TOHANI – Apogeum Fetească Neagră 2014 (roșu)

GITANA  WINERY – Petite Sophie (alb) 2015

LACERTA WINERY – Cuvee X 2015 (alb)

MOȘIA GALICEA MARE – Fetească Neagră 2016 (roșu)

PETRO VASELO – Spumant Bendis Rose

SERVE – Terra Romana rose 2017

 

Cele 10 vinuri vor putea fi degustate în cadrul următoarelor două ediții ale RO-Wine| The International Wine Festival of Romania, programate să se desfășoare la Cluj (27-28 octombrie 2018) și București (25-26 mai 2019).

La fel ca în cazul edițiilor anterioare, selecția preliminară, în urma căreia au fost alese vinurile de peste 4 stele, a fost făcută de autorul cărții, Marinela V. Ardelean, de-a lungul unui turneu de degustări care a inclus toate cramele participante la acest proiect. Cele aproximativ 100 de probe au ajuns apoi în fața unui juriu internațional, format din experți de talie mondială, care au avut misiunea de a confirma nivelul de calitate necesar pentru a fi incluse în The Wine Book of Romania și, suplimentar, de a alege cele mai bune zece vinuri născute din ultimele recolte ale României și Moldovei. Cea de-a treia ediție a Al treilea volum „The Wine Book of Romania /Cartea Vinurilor Românești” va fi publicat de către Editura Humanitas și va ajunge in fața cititorilor în toamna acestui an.

 

Despre juriu:

Susanne Reineck-Bauer – jurat

Oenolog și inginer viticultor, Susanne Reineck-Bauer este omul din spatele celui mai influent concurs de vinuri din Germania, Mundus Vini, la care a condus diverse secțiuni începând din 2002 și al cărui CEO a devenit în 2014. În calitate de șef al Meinigers Winetest (2008-2012), a contribuit fundamental la nașterea unui sistem național de evaluare a cramelor și a vinurilor din Germania.

 

Paul Robert Bloom – jurat

Unul dintre cei mai experimentați degustători de vin din Europa, olandezul Paul Robert Bloom are o vechime de peste 40 de ani ca jurat în concursurile internaționale de vin. Dincolo de această calitate, este scriitor de vin și lector la Academia Olandeză de Vin, unde predă lecții despre vinurile din Europa de Sud-Est.

 

Helmuth Koecher- jurat

Recunoscut internațional pentru celebrul său site WineHunter.it, Helmuth Koecher este fondatorul Merano Wine Festival, lanst în 1992 și devenit, în prezent, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de vin din Europa. Este, de asemenea, fondatorul European Gourmet Academy, locul unde sunt formați specialiști de top în domeniul alimentației și vinului.

 

Marinela V. Ardelean – Președinte al juriului

Marinela V. Ardelean este critic de vin și autor, organizator de evenimente oenologice și jurat în concursuri internaționale de vin. A urmat studii de specialitate în Italia, Franţa şi China, fiind astăzi profesor la Italian Chef Academy (Roma, Italia) şi formator pentru diverse companii din HoReCa, Brand Manager Foss Marai și Global Brand Ambassador al Vinars Brâncoveanu, consultant în dezvoltarea companiilor şi în strategie de marketing în industria oenogastronomică.