IMPORTANTPodgorii

BUSUIOACA DE BOHOTIN, pariu câștigat la Domeniile Averești. În proiect – O CRAMĂ GRAVITAȚIONALĂ!

Domeniile Averești reprezintă afacerea de suflet a agronomului Constantin Duluțe. Cunoscut mai ales ca omul care are în administrare cea mai mare fermă vegetală compactă din Uniunea Europeană – Agricost Insula Mare a Brăilei, Duluțe se dedică cu pasiune afacerii sale cu vinuri.

Avem o proprietate de 650 hectare, din care 550 hectare de vie nou înființată, o cramă construită în 1874, avem multă istorie acolo. Ștefan cel Mare consuma la Cotnari și a doua zi se dregea la Huși, pentru că vinurile de Huși au aciditate mai ridicată și într-adevăr te fac să-ți revii”, vorbește Duluțe despre vinurile de la Domeniile Averești.

Domeniile Averești: Adevăratul vin din Busuioaca de Bohotin

Busuioaca de Bohotin a reprezentat încă de la început un pariu pe care Constantin Duluțe a reușit să îl și câștige. ”Am plantat o suprafață de peste 100 hectare de Busuioacă de Bohotin, avem cea mai mare suprafață din România de Busuioacă de Bohotin. Am trecut la vinificarea acestui soi atât în sec, demisec și demidulce. Avem toată gama de vinuri. Spunem noi că am reușit să aducem soiul Busuioaca de Bohotin acolo unde îi este locul. Busuioasca de Bohotin este un soi românesc, un soi deosebit, un soi care a fost foarte mult piratat în România, a fost foarte mult falsificat. Practic, noi când am ieșit prima dată cu Busuioaca de Bohotin originală, foarte multă lume care știa altă Busuioacă spunea că a noastră nu e originală. Ei știau Busuioaca aia colorată, făcută din vin roșu cu vin alb. Strugurii de Busuioacă sunt struguri rose și vinul de Busuioacă adevărat așa trebuie să arate”, a spus Constantin Duluțe despre vinul pe care îl face din soiul Busuioacă de Bohotin.

Un alt soi românesc de struguri în care s-a investit la Domeniile Averești este Zghihara de Huși. ”Zghihara de Huși e un soi care se cultivă numai în zona Hușiului, e un soi cu aciditate ridicată. Condițiile de la Averești sunt foarte bune pentru a produce vinuri aromate și vinuri cu aciditate ridicată având în vedere că acolo avem soluri acide, o altitudine peste 380 metri față de mare, ceea ce ne ajută să obținem vinuri de bună calitate, cu arome foarte fine și aciditate ridicată”, ne-a vorbit proprietarul podgoriilor localizate în județul Vaslui.

Domeniile Averești: Vinul roșu, ”atacat” cu soiurile Feteasca Neagră și Băbeasca Neagră

Nu doar soiurile românești ocupă suprafețe importante la Domeniile Averești. Strategia lui Constantin Duluțe a fost să aibă, ca suprafață, jumătate struguri de vin din soiuri autohtone, jumătate din cele internaționale. ”Avem cam 50-50, în așa fel încât să avem o gamă cât mai variată de vinuri atât pentru piața internă, cât și pentru piața externă. Avem un Chardonnay de Averești, avem Sauvignon Averești, Riesling, Muscat Ottonel. Deci avem o gamă destul de variată la Averești, am început să producem și vinuri roșii și chiar de foarte bună calitate, am introdus în cultură Feteasca Neagră. Am început cu Feteasca, urmează Băbeasca”, vorbește Duluțe despre soiurile de strugurui de vin pe care le găsești la Domeniile Averești.

Una dintre strategiile producătorului român se axează pe vinul rose în care Constantin Duluțe, secondat în afacere de fiica sa, Crina, au avut încredere încă de la început. ”Direcția noastră principală este pentru vinuri noi, proaspete, fresh. Noi nu comercializăm decât la un an vechime, că nu îl lăsăm să se învechească”, explică Duluțe.

Domeniile Avrerești: Crama gravitațională, în construcție din toamnă

O cramă gravitațională reprezintă obiectivul major ce se va implementa la Domeniile Averești în perioada imediat următoare, construcția fiind programată să înceapă la toamnă. Proiectul pentru accesarea fondurilor europene a fost depus, iar investiția de circa 11 milioane de euro va fi realizată pe model francez. ”Avem un proiect pe o cramă nouă. Deja am depus proiectul, o cramă pe alte principii, ce se poartă acum în lume, o cramă gravitațională. Strugurii nu vor mai fi trecuți prin pompe, ci vor fi prelucrați gravitațional, în așa fel încât vinul care rezultă să fie un vin mai puțin stresat de tehnologia modernă. În toamnă începem construcția cramei. E o cramă destul de mare, e o investiție de peste 11 milioane de euro, va fi ceva deosebit. Am vizitat multe crame din Franța, am un prieten în Franța care are o suprafață destul de importantă de vie, am stat o toamnă împreună și am văzut potențialul podgoriei și surpriza a fost că francezul a spus că am potențial peste ei și atunci acest lucru mi-a dat motivația să investesc într-o cramă nouă pentru viitor”, a declarat Constantin Duluțe pentru SuperVinuri.ro.

Domeniile Averești: Planuri pentru exportul în UE și SUA

Vinurile produse la Domeniile Averești sunt comercializate pe piața internă, dar sunt planuri și pentru extindere la export. ”Acum exportăm în Italia, am trimis deja probe pentru Spania, tatonăm piața din America și ne concentrăm pe piața internă”, ne spune proprietarul.

Dacă despre Agricost Insula Mare a Brăilei sunt informații că va fi vândută unui grup din Emiratele Arabe Unite, în cazul afacerii cu vinuri, Constantin Duluțe pare determinat să investească în continuare. Este încurajat de consumatorul român care preferă vinurile autohtone, astfel că industria are viitorul asigurat. ”85% din vinurile care se consumă în România sunt vinuri românești. Acesta este un lucru foarte bun. Industria vinului din România a crescut foarte mult, calitatea s-a schimbat total și datorită acestor fonduri care au intrat în sectorul viticol”, vorbește proprietarul de la Averești, din județul Vaslui. Iar faptul că Duluțe este un om al locului, care a pus suflet în afacerea viniviticolă, se reflectă în calitatea vinurilor de la Domeniile Averești, pe care le-a ridicat la nivelul celor mai mari crame din lume.