Podgorii

AVINCIS: De unde vine numele vinurilor din podgoria lui Valeriu Stoica

AVINCIS este unul dintre producătorii importanți de pe piața vinului românesc. Afacerea este deținută de familia fostului ministru al justiției, Valeriu Stoica, care are în proprietate o suprafață de 42 de hectare de viță de vie împărțită jumătate-jumătate între soiurile albe și cele roșii.

Numele podgoriei, dar și al vinurilor AVINCIS, a fost explicat pentru SuperVinuri.ro de către managerul de vânzări al cramei, Nicolae Călin: ”Multă lume ne-a întrebat de ce se numește AVINCIS, de unde denumirea de AVINCIS. Eu pot să vă spun acum care este secretul, că de fapt nu este niciun secret: A-ul vine de la Andreea și Andrei, fata domnului Stoica și nepotul, VIN vine de la vin, iar CIS de la Cristiana Irinel Stoica (soția lui Valeriu Stoica – n.r). Împreună AVINCIS, Vinciatore, vinul învingătorilor”.

În 2018, la podgoriile AVINCIS din Drăgășani se vor recolta struguri de pe o suprafață de 42 de hectare de viță de vie.

Suntem o cramă din zona Drăgășanului, chiar din Drăgășani. Vila Dobrușa se numește dealul pe care suntem noi amplasați – crama și vechiul conac. Sloganul nostru este ”Tradiție și Modernitate”, de aceea am amintit de conac – conacul vechi semnifică tradiția, aici este crama nouă – modernitatea. Se spune că este una dintre cele mai moderne crame din România, avem și posibilitate de cazare, suntem pe un deal, la 400 m, înconjurați de viță-de-vie. În zona de sud-est avem vinurile albe. În zona de nord-vest avem vinurile roșii”, ni explică care este ”sufletul” afacerii cu vinuri AVINCIS.

Deși se lucrează cu consultanți din afară – mai exact cu firma italianului Federico Giotto, iar oenologul Ghislain Moritz este francez, la AVINCIS se mizează pe tradițional. ”În primul rând, când spui Drăgășani, spui Crâmpoșie. Este un soi geto-dacic. Crâmpoșia este port-drapelul vinurilor noastre albe. Pe Câmpoșie avem și cele mai bune rezultate la export. Ducem Crâmpoșia în Marea Britanie, în Japonia, în Belgia, în Germania într-o mulțime de țări în care se caută soiurile indigene. Zona Drăgășani a renăscut în ultima perioadă și când spunem AVINCIS, spunem renașterea vinului românesc, renașterea vinului din Drăgășani”, ne spune reprezentantul cramelor deținute de familia Stoica.

Negru de Drăgășani este un alt soi local pe care cei de la AVINCIS îl pun în valoare și cu care se evidențiază pe piață. ”Avem acest soi indigen, Negru de Drăgășani, pe care îl cupajăm cu Merlot. De ce l-am cupajat astfel? Negrul de Drăgășani pe vremuri se numea Negru Vânjos, avea o putere deosebită, tărie alcoolică. O tărie alcoolică care a fost aici estompată și s-a dat mai multă catifelare cu ajutorul acestui Merlot. Ca să fim în cifre mai apropiați, de la 15% a ajuns la 13,5%, mai prietenos. Găsim acest asamblaj în rețelele Auchan, Carrefour, Selgros, în Mega Image o să fie în curând”.

Pe partea de vinuri roșii, primul scos pe piață a fost în 2011, atunci când s-a născut Andrei, nepotul lui Valeriu Stoica, după care s-a dat și numele etichetei. Iar din acest an, cei de la AVINCIS vin cu un asamblaj de Merlot cu Carbernet Sauvignon. ”Este o idee a lui Ghislain pe care a reușit anul acesta să o ducă la capăt. E puțin baricat, e și maturat la sticlă. Nouă ne-a plăcut foarte mult și îl recomandăm la toată lumea”, ne-a mai spus Nicolae Călin.

Iar ca noutate, 2018 este anul în care AVINCIS intră pe piață cu primul vin rose. Acesta a fost prezentat, în premieră, la Wine & Street Food Festival, unde s-a bucurat de un mare succes. ”Nu avem eticheta la el, pentru că abia l-am adus din tanc, este proaspăt, un vin cu aciditate, crispy. Este obținut din Cabernet Sauvignon și Merlot, 50% și 50%. Avincis Roze. Este un vin pentru HORECA”, ne-a declarat la evenimentul de la Palatul Parlamentului, Nicolae Călin de la AVINCIS.