Dicționarul Vinului

LIMBAJUL VINULUI: Litera D

Lumea vinului își are termenii, limbajul propriu. Fie că vorbim despre cuvinte folosite spre a descrie caracteristicile unui vin, fie că ne referim la acele sintagme pe care cunoscătorii – și nu numai, le utilizează pentru a exprima diferite situații sau aspecte din industria vinului, o explicare a noțiunilor importante legate de acest domeniu se impune ca un demers publicistic destinat celor care doresc să cunoască toate subtilitățile unei lumi aparte.

Cele două seturi de termeni fac referire, pe de-o parte, la poezia licorii, pe de cealaltă parte, la povestea tehnologică.

Dicționarul vinului de la A la Z continuă astăzi cu termenii care încep cu litera D.

POEZIA LICORII

De cursă lungă. Un vin de cursă lungă este uşor, plăcut, fără componente ieşite în evidenţă.

Definiţie, vin-definiţie. Vin cu definiție este acela care are o expresie clară a originii – atât a soiului, cât şi a originii geografice (uneori: vin de dicționar).

Delicat. Termenul delicat este des folosit pentru a descrie notele subtile, mai puţin intense, dar perceptibile.

Direct. Vinul direct, de obicei proaspăt, are atribute şi calităţi clare, care nu solicită nici un efort pentru a fi descoperite.

POVESTEA TEHNOLOGICĂ

Deburbaj / deburbare. Prin procesul de deburbaj / deburbare i se permite vinului să se „aşeze”m înainte de a fi separat de părțile solide (depuse la fundul vasului), reducând astfel nevoia de filtrare.

Decantare. Prin turnarea vinului din sticlă în decantor, decantarea are rolul dublu de a separa vinul de sedimentele depuse în sticlă, dar şi pentru a accelera procesul de oxigenare a vinurilor învechite. (v. Aerare)

Defect. O caracteristică neplăcută reprezintă un defect al vinului. Aceasta provine de obicei dintr-o eroare de vinificare sau din păstrarea vinului în condiţii improprii.

Defect de dop. Un tip de defect al vinului, poate proven și dintr-un defect de dop. Se dezvoltă astfel arome neplăcute specifice, puse pe seama infestării cu mucegai a dopurilor. (v. şi TCA)

Degorjare. Acțiunea de degorjare constă în scoaterea capsei şi a sedimentelor depuse în aceasta în timpul celei de-a doua fermentaţii a vinurilor spumante produse după metoda Champenoise.

Degustare orizontală. Degustarea orizontală presupune degustarea unui grupaj de vinuri din aceeaşi recoltă, unite fie de soiul strugurilor, fie de stilul de vinificare (ex. Merlot-urile 2010 din Dealu Mare sau vinuri roşii moderne din Banat, produse în 2011).

Degustare verticală. Degustarea verticală constă în degustarea aceluiaşi vin, din ani de recoltă diferiţi.

Desciorchinare. Proces de separare a boabelor de strugure de ciorchine. Deşi este în majoritatea zdrobitoare a cazurilor desciorchinarea este un proces mecanizat, există artizani care mai practică şi deschiorchinarea manuală.

Desert. Vin dulce, cu conţinut relativ redus de alcool, se numește „desert”. În Marea Britanie se consideră „desert” orice vin cu o concentraţie alcoolică de peste 15%.

D.O. Abreviere pentru Denominación de Origen (denumire de origine – Spania). D.O. desemnează vinuri ale căror nume, origini ale strugurilor sau soiuri de struguri, metode de fabricaţie şi alţi factori sunt stabiliţi prin lege.

DOC: v. AOC

DOC – CMD. Vinul DOC – CMD este vinul cu denumire de origine controlată, cules la maturitate deplin, când recoltarea strugurilor a avut loc la o concentraţie a zaharurilor în must de minim 196 de grame per litru.

DOC – CIB. Termenul DOC – CIB definește vinul cu denumire de origine controlată, cules la înnobilarea boabelor – vinuri produse din struguri culeşi după atacul mucegaiului nobil (botrytis cinerea), vinuri botritice.

DOC – CT. Vinul DOC-CT este vinul cu denumire controlată, cules târziu – vin produs din struguri lăsaţi în vie mai mult decât se obişnuieşte. Termenul se referă la strugurii de calitate, lăsaţi să se deshidrateze, pentru a obţine fie o concentraţie alcoolică mai mare, fie o cantitate mai mare de zahăr rezidual.

DOCG. Termenul DOCG reprezintă cea mai înaltă treaptă de clasificare a vinurilor în Italia, abreviere pentru Denumire de Origine Controlată şi Garantată (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Drojdie. Drojdia este un microorganism prezent pe pieliţa strugurilor sau chiar în aer, care reacţionează cu zaharurile din must, descompunându-le în alcool şi dioxid de carbon.

Mulțumiri prietenului nostru, somelierul Sergiu Nedelea, care ne-a pus la dispoziție acest dicționar, publicat în premieră în „Caiet de Somelier”, suportul de curs al școlii sale de somelieri (www.curssomelier.ro).