IMPORTANTVinuri

DANIEL BUZDUGAN: Până acum trei ani, NU BEAM ALCOOL. Lumea mă întreba: EȘTI POCĂIT?

Foto: Facebook.com/ Tohani România

Daniel Buzdugan este omul care aduce o pată de culoare, de viață în lumea vinului. Este una dintre personalitățile pe care toată lumea se bucură să le vadă la un târg de profil. Nu poți însă să nu te întrebi: ce caută Daniel Buzdugan între standurile cu vinuri?

Somelier nu e, degustător nu e. Este pasionat. Și recunoaște că istoria sa cu vinul nu e una veche.

Până acum 3 ani și jumătate, eu nu beam absolut nimic. Nici vin alb, nici roze, nici roșu, nici șampanie. Am fost undeva în Italia la o nuntă, eram în Toscana și Brunello di Montalcino, Tignanello, mă uitam ca la mașini străine. Toți erau veseli și mă întrebau: dar tu ești pocăit? Zic nu, încă nu. Dar de ce nu bei? Nu beau alcool. Stai puțin, că vinul nu e alcool, vinul e poveste, e poezie, e istorie. Și m-au convins și am început să beau ca snobul vinuri italienești. Am venit în România și am zis unde e standul cu vinuri italiene? De acolo îmi iau. După, ușor-ușor, am descoperit oameni care au crame, somelieri, oameni care mi-au povestit despre vinurile românești, am început să beau vinuri românești, care sunt foarte bune, dar, din punctul meu de vedere, alea care sunt foarte bune sunt foarte scumpe”, a declarat Daniel Buzdugan pentru SuperVinuri.ro.

Când îl întrebi cum se raportează față de vin, realizatorul radio este modest în autorcaracterizare: ”un amator, un semiprofesionist”.

De doi ani încoace, Daniel Buzdugan a început să bea vinuri spumante. Și se declară un fan al acestora, vinuri pe care le vede potrivite în orice ocazie, în orice moment al zilei. ”Românii trebuie să înțeleagă că spumantul poate să îți dea chef de viață. Deci nu trebuie să bei spumant doar când e ziua cuiva. Poți să bei spumant și așa, că te-ai trezit. Dimineața bei ceva rece și efervescent. Eu zic că găsim pe piața românească și spumante românești super bune. Mie îmi plac cele din Oltenia, sunt foarte bune cele de la Prince Știrbey”, spune realizatorul radio.

Cât despre efectul pe care îl are vinul asupra oamenilor, Daniel Buzdugan vede o apropiere: ”Eu pe unde mă duc, cu prietenii cu care mă întâlnesc, încerc să le explic: beți un vin bu. Și berea e bună, dar berea merge cu semințe. Vinul e nobil, merge cu altceva. Hai că am luat eu un vin de la alimentara din colț și era o porcărie. Zic, dacă iei vin așa, fără să te întrebi, fără să te sfătuiești, fără să încerci, să guști din toate, normal că… Prima întâlnire cu vinul contează foarte mult. Și vinul e altceva decât ăla pe care îl știm noi de la țară, de la streașină. Toți spun: lasă, că am eu vinul meu. Nu e așa. Pentru că vinul ăla e făcut în niște condiții improprii, cu niște saci care au stat în soare. Nu îți dă povestea aia, nu îți dă starea aia. Reacția chimică pe care o ai după ce ai băut. Am observat că la toate petrecerile la care mă duc, lumea după ce bea vin, vine la tine, te ia în brațe, e o stare pe care numai vinul ți-o dă”.

Foto: Facebook.com/Tohani România